O femeie și-a pierdut copilul din cauza unei erori a Fiscului din Olanda care a acuzat-o că a primit ilegal câteva zeci de mii de euro sub formă de alocație.
O femeie și-a pierdut copilul din cauza unei erori a Fiscului din Olanda. Acesta a fost preluat de serviciile sociale după ce femeia nu a mai avut posibilitatea să-l întrețină.
Autoritățile din Olanda se află în mijlocul unui imens scandal legate de alocații pentru copii. Aceasta după ce mai multe familii a avut de suferit din cauza unor erori a Fiscului. Mii de părinți au fost acuzați de Fisc, abuziv, că au beneficiat de alocații ilegale.
Statul le-a luat cea mai mare parte din venituri, iar unii și-au pierdut chiar copiii. Aceasta din cauză că nu au mai avut cum să-i întrețină.
Eroarea fiscului olandez a fost descoperită în urma unei anchete jurnalistice. Autoritățile olandeze au fost nevoite să recunoască greșeala. Din cauza legislației stricte și a acțiunilor antifraud, mulțime de cetățeni au avut de suferit.
Zilele trecute, premierul olandez Mark Rutte și guvernul pe care îl conduce au demisionat.
Acuzații împotriva părinților
Autorităţile i-au acuzat pe părinți că, ani în șir, au obținut ilegal alocații pentru copii. Ei s-au trezit cu Fiscul la ușă, care le cerea înapoi zeci de mii de euro. Unul dintre cei care au trecut prin această drama este Roger Derikx. Acesta își amintește că, în urmă cu 11 ani, a primit vizita unui reprezentant al Fiscului. Acesta i-a cerut să returneze suma de 35.000 de euro.
„După cum vedeți, aveam aici suma de 35 de mii de euro, o parte din ceea ce ne cereau ei să dăm înapoi. Aceasta a fost una dintre primele scrisori și ne-am întrebat ce se întâmplă... Nu știu dacă dumneavoastră aveți în cont 30 de mii. Eu nu aveam”, povestește acum Roger Derikx, conform Digi 24.
El a povestit că i s-a cerut să plătească suma pe loc, fără ca reprezentanții Fiscului să țină cont de capacitatea sa de plată. Roger Derikx nu a putut plăti și a încercat să-și dovedească nevinovăția. Autoritățile au luat măsuri dure, după ce i-au acuzat familia că a înșelat statul cu 60.000 de euro. Acești bani ar fi provenit din alocațiile pentru copii.
„Ei cer 40% din salariul tău în fiecare lună. Îţi pot lua mașina când conduci pe autostradă. La un moment dat, nu există cale de ieșire. Începi să te îndoiești de celălalt, te întrebi dacă ai completat bine declaraţiile fiscale. Fiecare zi era o luptă pentru bani, simţeai că-ţi pierzi controlul din cauza presiunii”, a mai relatat Roger Derikx.
O femeie și-a pierdut copilul din cauza unei erori a Fiscului
O altă victimă a sistemului fiscal olandez este Janet Ramesar (foto Digi24). Povestea ei este și mai dramatică deoarece statul i-a luat chiar și copilul, sub pretext că nu-l mai poate întreține. Ea a fost urmărită penal pentru escrocherie. Fiind mamă singură, Janet a fost nevoită să supraviețuiască cu 25 de euro pe săptămână. O sumă care nu îi ajungea aproape pentru nimic.
„Îl lăsam pe fiul meu să mănânce primul, pentru că avea nevoie mai mult ca mine. Iar atunci când începeam să mănânc, nu digeram mâncarea, corpul nu o asimila. În cele din urmă, acum doi ani, în 2019, mi-au luat fiul. Mi-au spus că eu nu pot avea grijă de el. Eu le spuneam că e din cauza Fiscului. Nimeni nu ar trebui să-şi piardă copilul din cauza guvernului!”, spune Janet Ramesar.
În prezent îşi poate vedea fiul doar două zile și jumătate pe lună.
Premierul olandez a demisionat
După ce ancheta Deutsche Welle a dat totul în vileag, iar autoritățile au recunoscut că s-au înșelat, Guvernul și-a cerut scuze. Mai mult, a promis compensații de 30.000 de euro pentru fiecare dintre cei afectaţi. Banii nu au ajuns, încă, iar oamenii vor răspunsuri.
În Haga au loc manifestări de stradă ale părinților care au suferit din cauza abuzurilor autorităților. Supuși la o presiune imensă, premierul Mark Rutte a demisionat.
El a încercat de ce durează atât de mult până se fac plățile compensatorii.
„În multe cazuri, au datorii la proprietari, la compania de electricitate şi aşa mai departe. Iar dacă le dăm banii, există riscul să fie folosiți imediat de acei oameni la care au datorii. Așa că nu o pot lua de la început. Noi nu ne dorim doar să le dăm banii, care sunt ai lor - le vom da banii, este un lucru de importanţă maximă - dar vrem să ne asigurăm că o pot lua de la zero”, a declarat Mark Rutte, premier interimar.