O femeie din Pakistan este persecutată pentru că vrea să-și schimbe identitatea de gen

O femeie din Pakistan este persecutată pentru că vrea să-și schimbe identitatea de gen

O femeie din Pakistan se plânge că este persecutată de autorități pentru că vrea să-și schimbe identitatea de gen.

Bărbații trans se confruntă cu o izolare totală în Pakistan. Țara, având o majoritate musulmană conservatoare, are credințe înrădăcinate cu privire la gen și sexualitate. Cu toate acestea, femeile trans primesc mai multă înțelegere din partea oamenilor. Femeile au reușit să-și creeze spațiu în cultură datorită tradiției istorice a „khawaja sira”, un termen pentru eunuci bărbați care lucrau în imperiul Mughal din Asia de Sud cu sute de ani în urmă. 

Schimbarea sexului

În prezent, termenul este asociat cu persoanele care s-au născut bărbați și se identifică ca femei. Cultura Khawaja sira are un sistem tradițional de sprijin, fiind vorba despre câteva figuri proeminente care îi conduc pe alții. „Fiecare khawaja sira este transgender, dar nu toți transsexualii sunt khawaja sira”, a spus Mani, un reprezentant al comunității de bărbați trans din Pakistan. 

Persoanele trans au înregistrat unele progrese în protejarea drepturilor lor. Hotărârile Curții Supreme le permit să se autoidentifice ca al treilea gen, nici bărbat, nici femeie, și au subliniat că au aceleași drepturi ca toți cetățenii pakistanezi. Deși Mani a fost implicată în proiectul de lege pentru drepturile trans, cea mai mare parte a activității de lobby a fost făcută de femeile transgender.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt motiv pentru vizibilitatea scăzută a bărbaților trans este că femeile duc o viață mai izolată decât bărbații în Pakistan, cu limite privind ceea ce pot face, unde pot merge și cum pot trăi. Onoarea familiei este legată de comportamentul femeilor, astfel încât acestea au mai puțină înțelegere privind comportamentul în afara normelor societății. La nivel practic, chiar dacă o fată ar vrea să cunoască persoane trans și să se implice în comunitate, nu ar putea, pentru că nu i-ar fi permis să facă acest lucru, a spus Aman.

Provenind dintr-o familie privilegiată și educată, Aman a spus că părinții lui l-au răsfățat când era copil, lăsându-l să se comporte așa cum și-a dorit. Dar a venit o vreme când familia se aștepta să se comporte ca o fată. Asta însemna mai puțină libertate. Aman nu a avut cu cine să vorbească despre luptele sale pentru identitatea de gen. 

Probleme de legalitate

Totuși, Aman și-a stabilit obiective pentru a se educa, a câștiga bani și a fi independent, plănuind să trăiască ca bărbat. Până în 2021, a făcut terapie hormonală. Dar totul s-a schimbat când un membru al familiei sale l-a întrebat dacă are de gând să își schimbe sexul. În acel moment, părinții au decis să îl renege dacă va decide să trăiască ca un bărbat. 

Din acest motiv, Aman a decis să plece de acasă. Mani l-a ajutat, oferindu-i un loc de muncă în cadrul unei organizații nonguvernamentale. Până în prezent, Aman nu a reușit să-și schimbe oficial sexul pe cartea de identitate. A mers o dată la NADRA, agenția guvernamentală responsabilă cu cărțile de identitate, dar acolo oficialii l-au atacat pentru această decizie. În continuare, acesta se simte izolat. „Sunt mulțumit de sexul meu, dar nu mai sunt fericit să trăiesc așa”, a spus el, potrivit Associated Press.