O femeie de 100 de ani şi-a reînnoit permisul de conducere.​ „Este o surpriză şi pentru mine. Nu iau niciodată medicamente”

Sursa foto: arhiva EVZ

O femeie din Italia de 100 de ani şi-a reînnoit permisul de conducere, devenind printre primele persoane considerate apte să se urce la volan la o vârstă înaintată. Aceasta a mărturisit că nu are nevoie de medicamente și nici nu se confruntă cu probleme de sănătate.

O italiancă şi-a reînnoit permisul de conducere la vârsta de 100 de ani. Medicii au declarat că este perfect sănătoasă și că poate să circule cu mașina în continuare.

Candida Uderzo are un nou permis după ce a trecut un test oftalmologic la o şcoală de şoferi din provincia nordică Vicenza. Femeia a declarat că nu își dorește ajutorul fiului său și că este fericită pentru că se poate descurca singură.

„Această reînnoire mă face fericită şi mă va face să mă simt puţin mai liberă”, a declarat Uderzo pentru Corriere della Sera. „Sunt norocoasă, am 100 de ani şi să fiu atât de sănătoasă este o surpriză şi pentru mine. Nu iau niciodată medicamente, ci doar somnifere din când în când”, a susţinut ea.

Femeia a mai mărturisit că citește ziarul fără a avea nevoie de ochelari și că nu s-a confruntat cu alte probleme grave de sănătate.

Persoanele vârstnice pot să mai conducă

Populaţia centenară a Italiei este printre cele mai mari din Europa, iar numărul persoanelor care ating această vârstă continuă să crească: potrivit datelor publicate la începutul lunii mai de Istat, agenţia naţională de statistică, Italia are 20.456 de centenari, faţă de 14.456 în 2019.

Cu toate astea, permisele pentru cei peste 80 de ani sunt reînnoite o dată la doi ani, iar şoferii sunt nevoiți să arate un certificat medical prin care să dovedească că sunt apţi fizic şi psihic, potrivit The Guardian.

Școala de șoferi 2022

În 2022, școala de șoferi a ajuns să coste între 1500-2200 lei. Doritorii trebuie să aducă dovada faptului că au absolvit 10 clase, iar proba examenului auto va fi înregistrată audio și video cu sisteme tehnice de monitorizare, pentru a evita eventuale contestații ulterioare.

Candidații trebuie să fie evaluați psihologic și medical, astfel încât să fie apți pentru a conduce un vehicul pe drumurile publice. Autoritățile cer și o fișă medicală, care trebuie depusă la dosar în termen de 6 luni de la efectuarea analizelor.

Certificatul medical nu se poate da în cazul unor tulburări grave, precum abuz și dependență de alcool, epilepsie, tulburări psihice majore, retard mintal sau boli care afectează semnificativ vederea, auzul, locomoția etc.