O facem în fiecare an, dar cunoaștem semnficația? De ce ciocnim ouăle roșii?

O facem în fiecare an, dar cunoaștem semnficația? De ce ciocnim ouăle roșii?

La români, de sfânta sărbătoare a Paștelui, știm cu toții că există obiceiul ciocnirii ouălor. Oul reprezintă simbol al creației, iar asociat cu sărbătoarea pascală, îl simbolizează pe mântuitorul Iisus în mormânt. Coaja oului semnifică piatra mormântului din care Iisus a ieșit inviind iar ciocnirea ouălor marchează deschiderea Sfântului Mormânt și Învierea.

„Semnificatia adevărată o ouălor de Paşte este aceasta a ouălor roşii, care amintesc de sângele lui Hristos, sânge cu care, iată, noi ne împărtăşim. Şi ciocnirea ouălor, în care noi salutăm cu Hristos a Înviat!  si Adevărat a Înviat!, semnifică deschiderea mormântului din care a înviat Hristos”, explică preotul Marian Vătămănescu.

Tradiția ne spune că Maica Domnului, venită să își jelească fiul răstignit pe cruce, a așezat lângă acesta un coș de ouă care s-au înroșit sub trupul sângerând al Mântuitorului. Încă de atunci, în numele răstignirii lui Hristos, femeiel vopsesc ouăle în roșu de sărbătoarea Paștelui.

Ritualul pascal spune că primul care ciocnește oul trebuie să fie cel mai vârstnic bărbat al casei ori o persoană mai în vârstă iar la ciocnire se rostește ”Hristos a înviat!”, la care se răspunde cu ”Adevărat a înviat!”

Ne puteți urmări și pe Google News

În dimineața primei zile de Paști, copiii sunt puși să se spele pe față cu apa dintr-un vas în care s-au pus înainte un ou roșu și un ban de argint, pentru ca astfel să fie tot anul sănătoși și rumeni la față, precum oul de Paști și curați precum argintul, scrie Digi 24.