Cum se simte de fapt o experiență apropiată de moarte. Detalii neștiute până acum

Cum se simte de fapt o experiență apropiată de moarte. Detalii neștiute până acum Viață după moarte. Sursa: dreamstime.com

Experiențele apropiate de moarte („near death experiences” – NDEs) sunt un fenomen unic care apare adesea în literatura paranormală, cum ar fi lumina albă de la capătul unui tunel, amintiri din viața unei persoane care trec prin fața ochilor și viziuni ale raiului.

Experiență apropiată de moarte. Cercetările arată că oamenii experimentează cu adevărat aceste viziuni intense și, deși ar putea părea că a fi aproape de moarte ar lăsa o persoană cu un sentiment de tulburare, ar putea fi chiar contrariul. Experiențele din apropierea morții pot duce la o viață mai bună, făcându-i pe oameni mai fericiți, mai împliniți și mai puțin speriați de moarte.

Experiențele din apropierea morții sunt adesea clasificate în experiențe pozitive sau negative. Experiențele pozitive sunt momente care inspiră uimire, în timp ce experiențele negative pot duce la creșterea fricii de moarte și la traume pe tot parcursul vieții. Experiențele negative pot fi clasificate în trei categorii: o pictură a iadului, o viziune de coșmar a morții și un vid gol.

Experiența aproape de moarte

Pe de altă parte, experiențele pozitive sunt adesea intense și îi ajută pe oameni să își dea seama de bucuria vieții. Printre exemplele obișnuite se numără senzația că se simt plutind în afara corpului lor, văzând cum viața le trece prin fața ochilor și văzând cum se formează lumina la capătul unui tunel. Oamenii raportează adesea senzații de mai multă lumină, mai multă libertate și seninătate, ceea ce poate face ca viziunile să fie mai reconfortante. Aceste experiențe sunt asociate cu o apreciere mai mare a vieții și cu un sentiment pozitiv în legătură cu întreaga experiență.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se crede că experiențele din apropierea morții sunt viziuni ale unui creier muribund, caracterizate de o integrare multisenzorială corporală perturbată. Această experiență are loc în principal în cortexul temporoparietal drept, care încorporează informații din sistemele vizual, auditiv și somatosenzorial. Deși nu există un răspuns definitiv la ceea ce cauzează experiențele din apropierea morții, neuropsihologii cred că acestea sunt viziuni ale unui creier muribund.

Ce au simțit cei care au experimentat

Experiența poate avea efecte transformatoare asupra oamenilor, ducând la creșterea moralității, a fericirii și a împlinirii vieții. Unii pot experimenta PTSD sau disocierea de viață după ce au trăit o NDE. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor experimentează efecte pozitive asupra vieții lor, cum ar fi creșterea moralității, a fericirii și a încrederii în religia lor. Mulți oameni care experimentează NDE devin mai spirituali, concentrându-se pe reîncarnare, viața de după moarte și proiecția minții.

O legătură comună între cei care au experimentat aceste viziuni este o creștere a altruismului și o scădere a interesului pentru bunurile materiale. Într-un studiu efectuat pe supraviețuitori ai unui stop cardiac care au avut experiențe NDE, aceștia au avut, din punct de vedere statistic, o probabilitate mai mare de a avea o frică redusă de moarte, o credință sporită în viața de după moarte, interes pentru sensul vieții, acceptarea celorlalți și o creștere a iubirii și empatiei.

Cu toate acestea, este dificil să forțezi o experiență de moarte apropiată fără a muri aproape. Meditatorii budiști avansați au fost capabili să inducă experiența fără ca frica de moarte să îi determine, dar este dificil să forțezi experiența fără o viață întreagă de meditație.