Schimbările climatice modifică jocul. Prima companie care vrea să combată emisiile de gaze

Sursa: Arhiva EVZ

Olandezii de la Shell discută despre un proiect de retransformare a companiei, astfel încât, în anul 2050, emisiile de gaze de seră să ajungă la zero.

Ben van Beurden, CEO al companiei Shell, vrea să se implice în problema legată de schimbările climatice și măsurile luate pentru combaterea emisiilor de gaze cu efect de seră. Pentru asta, el vrea să ia loc la masa negocierilor duse de reprezentanții unor țări importante, ca SUA sau China.

Van Beurden vrea să arate că celebra companie olandeză, de petrol și gaze, tratează într-un mode serios această chestiune sensibilă și dorește să-și reconsidere activitățile pentru a reduce poluarea. „Tot ceea ce spunem este perceput greșit de mulți oameni”, s-a plâns șeful de la Shell, în documentarul „Axios” difuzat de HBO.

Planuri mari pentru Shell, care vrea să se transforme complet până în 2050

Shell este și a fost una dintre cele mai criticate companii din lume pentru practicile sale de foraj și emisiile de carbon supradimensionate. Însă, compania spune că are planuri ambițioase de a schimba lucrurile și a transforma actuala afacere într-una energetică, prietenoasă climatului și „cu emisii nete zero” până în anul 2050, conform axios.com.

„Multe guverne nu vor să ne asculte și să țină seama de ceea ce noi spunem. Nu-mi place să recunosc, dar asta este realitatea. Ceea ce nu se înțelege este faptul că, de asemenea companii, așa cum suntem și noi, lumea are nevoie. Dacă credeți că tranziția energetică va fi rezolvată de start-up-uri sau companii care nu au fost încă inventate, atunci aș spune că visăm mai departe”, a mai afirmat Ben van Beurden, conform sursei citate.

Multe voci spun că obiectivele nu pot să respecte acordul climatic de la Paris

Cei de la Shell vorbesc de mai mulți ani despre delimitarea de petrol. Iar acest plan va fi supus la vot, acționarilor companiei, la sfârșitul acestei luni. Este pentru prima dată când o superforță petrolieră solicită investitorilor să sprijine o astfel de tranziție și încep să efectueze analize periodice ale progresului.

Însă, unii investitori și activiști nu cred că obiectivele merg suficient de departe și afirmă că acestea nu reușesc să se alinieze obiectivelor din acordul climatic de la Paris.