O boală misterioasă se transmite de la câine la om, iar primele simptomele apar după mulți ani

O boală misterioasă se transmite de la câine la om, iar primele simptomele apar după mulți anisursa foto. EVZ

O boală care ridică mari semne de întrebare a fost depistată în Canada și se transmite de la câine la om, simptomele apar după cel puțin cinci ani.

O boală misterioasă a pus pe jar lumea medicală din Canada. Un parazit care se transmite de la câine la om provoacă o afecțiune asemănătoare cu cancerul, conform concluziilor unui studiu. Pacienții au fost identificați în regiunea Alberta din această țară. Se pare că boala a fost adusă de câini, din Europa și acum începe să se manifeste și în America de Nord.

Boala se transmite de la câine la om, simptomele apar după mulți ani

„Alberta este în mod clar punctul fierbinte. Ar putea exista o serie de persoane din comunitate care incubează boala și pe care nu le-am găsit încă, dar timpul ne va spune. COVID ne-a reamintit că bolile care provin de la animale sunt potențial foarte importante și că ar trebui să fim atenți. Sunt foarte îngrijorat de faptul că am putea asista la o nouă creștere a valului”, a afirmat Stan Houston, expert în boli infecțioase la Universitatea din Alberta.

Prin ingerarea ouălor microscopice ale teniei Echinococcus multilocularis prin intermediul alimentelor contaminate, oamenii riscă să dezvolte simptome asemănătoare cancerului de ficat. Iar acest proces poate să dureze mulți ani. Alte simptome sunt legate de slăbiciune, dureri abdominale și pierdere în greutate.

Boala, numită echinococoză alveolară (AE), poate fi fatală în lipsa unui tratament, care presupune îndepărtarea chirurgicală a excrescențelor parazitare. Afecțiunea poate să treacă neobservată, pentru că simptomele pot să apară după un interval de timp ce este cuprins între 5 și 15 ani.

Concluziile apărute în urma studiului

„17 cazuri de AE uman, cu vârste cuprinse între 19 și 78 de ani, nouă femei, au fost diagnosticate între 2013 și 2020: toate cu siguranță sau probabil dobândite în Alberta.

Este, fără echivoc, o boală nouă umană în emisfera vestică”, a declarat Houston pentru Gizmodo, într-un e-mail. „Explicația pare foarte clar să fie introducerea tulpinii europene mai virulente a parazitului în ecologia noastră sălbatică”, se precizează în studiu.

Ne puteți urmări și pe Google News