Nici Richard al III-lea n-a scăpat! Viermii paraziți făceau ravagii printre europeni în Evul Mediu

Nici Richard al III-lea n-a scăpat! Viermii paraziți făceau ravagii printre europeni în Evul Mediu

Viermii rotunzi (helminții) reprezintă un flagel greu de eradicat în țările mai puțin dezvoltate din punct de vedere economic.

Acești paraziți intestinali provoacă diaree, împiedică creșterea copiilor și chiar pot ucide. Un nou studiu sugerează că acești paraziți intestinali erau frecvenți în Europa medievală, iar măsurile adoptate de europeni pentru igienă și salubrizare s-au dovedit în mare măsură eficiente în eradicarea lor, informează site-ul Sciencemag.org.

 

Roger Prichard, parazitolog la Universitatea McGill, afirmă că acest nou studiu confirmă încă o dată că succesul europenilor în eradicarea paraziților nu s-a datorat pur și simplu scăderii, pe cale naturală, a acestora. Ci a unor acțiuni privind igiena.

 

Doi dintre cei mai nocivi paraziți intestinali - viermii rotunzi și viermii rotunzi umani - infectează intestinele și își expulzează ouăle în fecale, unde continuă să contamineze solul, culturile și aprovizionarea cu apă. În prezent, peste 1,5 miliarde de oameni sunt afectați. Acești viermi paraziți, care aparțin unui grup cunoscut sub numele de helminți, parazitează oamenii de mii de ani. Oamenii de știință i-au găsit în oase și fecale medievale. Și chiar în osemintele regelui Richard al III-lea.

 

În noul studiu, Adrian Smith, zoolog la Universitatea din Oxford, și colegii săi au colectat aproape 600 de probe de sol din regiunile pelvine ale scheletelor îngropate în cimitire din Republica Cehă, Germania și Regatul Unit, între secolele VII și XVIII. Pe măsură ce un corp se descompune, explică Smith, intestinele sale se așează de-a lungul suprafeței pelvine.

După examinarea probelor ADN-ului, oamenii de știință au confirmat prezența ouălor parazitare, aproape intacte, examinând cu atenție aceste probe la microscop. În concluzie, echipa a constatat că aproximativ 25% dintre indivizi erau infectați cu Trichuris și aproximativ 40% cu Ascaris, iar acești paraziți s-au păstrat chiar și în secolul al XVIII-lea.

Ne puteți urmări și pe Google News