“Proiectul viermele de gheaţă” a fost conceput de americani din cauza ameninţărilor fierbinţi ale Războiului Rece, undeva sub calota glaciară din Groenlanda. Scopul acestuia era construcţia unor tunele speciale, de unde, la nevoie, puteau fi lansate rachete nucleare spre Uniunea Sovietică.

Din fericire, baza construită în perioada anilor 1960 nu fost folosită niciodată pentru misiunea pentru care fusese gândită. Soarta ei a fost decisă în timp de natură. Din cauza efectelor schimbărilor climatice, americanii au fost nevoiţi s-o abandoneze. Mişcarea gheţarilor afectaţi de încălzirea globală a fisurat structura bazei, astfel încât riscul ca deşeurile radioactive, dar şi alte substanţe chimice foarte periculoase să contamineze apele, a crescut odată cu scurgerea anilor şi cu topirea gheţii.

Un raport recent publicat de Geophysical Research Letters, despre locul cunoscut ca Baza Secolului (n.r. – Camp Century), a estimat că în mai puţin de 75 de ani, se poate declanşa dezastrul pentru ecosistemul zonei. Tone de resturi radioactive pot ajunge în ape când oraşul aflat sub gheaţă va fi cucerit de natură. Din punct de vedere legal, baza a fost construită cu aprobarea administraţiilor din Statele Unite ale Americii şi Danemarca, aşa că teoretic, problema curăţării zonei revine în sarcina acestor guverne. În afară de cantitatea enormă de material radioactiv uzat, sub cei 36 de metri de gheaţă se mai află diverşi combustibili şi apa de răcit folosită la reactorul mutat din bază încă de la abandonarea ei.

Cercetătorii care caută soluţii pentru această problemă au studiat documente secrete ale armatei SUA, pentru a inventaria cât de periculoasă este încărcătura de sub gheaţă. Astfel, baza aflată la 125 de mile de coasta Groenlandei, conţine 9.200 de tone de deşeuri radioactive şi 20.000 de tone de substanţe chimice foarte periculoase pentru mediu. O altă problemă este legată de infrastructura foarte uzată care se întinde pe o suprafaţă similară cu cea pe care se desfăşoară 100 de terenuri de fotbal.

Studiul specialiştilor în mediu a indicat că în afară de teribilele deşeuri radioactive, foarte periculoase sunt şi resturile care conţin bifenilii policlorurați sau PCB. Aceştia pot ruina ecosistemul arctic şi pot cauza cancerul pentru oameni. Cercetătorii au cerut sprijinul financiar reprezentanţilor NATO şi guvernului Danemarcei, dar susţin că au fost refuzaţi.

Surse foto: viralnova.com, mashable.com, pinterest.com