O apocalipsă sexy pe peliculă face furori în Utah

O apocalipsă sexy pe peliculă face furori în Utah

Noua senzaţie de la Sundance, "Perfect Sense", cu Eva Green, va fi distribuită de aceeaşi firmă care s-a ocupat de "4, 3, 2".

Compania IFC - care a distribuit în SUA şi filmul "4, 3, 2", de Cristian Mungiu, şi lungmetrajul - omnibus "Amintiri din epoca de aur", de acelaşi Mungiu, de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu şi de Constantin Popescu - a cumpărat până acum trei pelicule la Sundance: "Salvation Boulevard" (împreună cu Sony Pictures Worldwide Acquistions Group), cu Pierce Brosnan şi Greg Kinnear, "The Ledge", cu Liv Tyler şi Patrick Wilson şi, nu în ultimul rând, "Perfect Sense", cu Ewan McGregor şi Eva Green, conform "Variety".

Cel din urmă, în regia lui David Mackenzie, a obţinut la Sundance şi adeziunea criticilor, şi pe aceea a publicului.

Verdictul cronicarilor

Ne puteți urmări și pe Google News

Sfârşitul lumii vine într-un mod original în "Perfect Sense", potrivit "Cinematical". O epidemie s-a mai văzut în filmele apocaliptice, dar nu una care să acţioneze ca în lungmetrajul lui Mackenzie: funcţionează ca o criză de epilepsie, întâi cazi în cea mai neagră depresie imaginabilă, soldată cu hohote de plâns. Apoi îţi pierzi simţul olfactiv, întrerupându-se pentru totdeauna legătura dintre simţuri şi memorie.

Nu e tocmai fundalul ideal pentru o poveste de dragoste şi totuşi asta se întâmplă. Epidemiologul Susan (Eva Green) tocmai s-a despărţit de iubit, dar nu are timp să se refacă, deoarece are probleme "la serviciu". Simptome similare ale unei epidemii apar în decursul unei singure zile la Glasgow, apoi în Anglia, Italia şi Franţa. Lui Susan îi face curte Michael (Ewan McGregor). O invită la cină, dar Susan începe să plângă în hohote, aşa că o duce acasă şi încearcă s-o liniştească, dar, în scurt timp, manifestă şi el aceleaşi simptome. A doua zi nu pot mirosi nici măcar cafeaua.

Primele cronici ale "Perfect Sense" sunt extrem de elogioase. Apreciază la lungmetraj problemele pe care le pune - dacă dragostea poate supravieţui când oamenii sunt privaţi de chiar simţurile care le permit s-o cunoască -, calitatea imaginii şi interpretările fenomenale ale lui Green şi McGregor.

Ce are de zis Eva Green

"Cinematical" i-a pus actriţei câteva întrebări, printre care şi una legată de documentare. "Am fost la un laborator de epidemiologie şi am discutat cu o specialistă. A început să-mi vorbească despre virusuri, era atât de complicat, iar eu am avut note foarte proaste la biologie, aşa că nu am înţeles tot ce îmi spunea (...)", crede Eva Green, care consideră că "Perfect Sense" este "un SF cu picioarele pe pământ".

CONCURENŢĂ 15 filme selectate din 6.467

În competiţia internaţională dedicată scurtmetrajelor la Sundance a fost inclus "Stopover", cu Monica Bârlădeanu şi Damian Drăghici, de Ioana Uricaru. Filmul - produs de Mobra Films şi realizat în Italia cu sprijinul Fandango, care a primit o finanţare de 140.000 de lei (circa 34.000 de euro) din partea Centrului Naţional al Cinematografiei, în 2008 - se luptă pentru trofeu cu alte 14.

În competiţia internaţională de scurtmetraje a Festivalului de la Sundance au fost selecţionate titluri din Marea Britanie, Brazilia, Australia, Italia, Canada, Japonia sau Iran. Întregul program dedicat filmului scurt cuprinde 81 de pelicule alese din 6.467 înscrise.

Singurul regizor român care a obţinut principalul trofeu al competiţiei de profil de la Sundance a fost Radu Jude, pentru scurtmetrajul "Lampa cu căciulă".