În semn de respect pentru memoria acestuia, reluăm integral articolul publicat de NY TIMES. În presa românească au apărut doar câteva știri despre viața și activitatea acestui mare inginer român.
“BUCUREȘTI, România - Eugeniu Iordachescu, un inginer civil român care a ajutat la salvarea unora dintre cele mai emblematice biserici din București, de la distrugere din anii 80, prin rostogolirea literală a acestora, a murit pe 4 ianuarie la București.
Avea 89 de ani. Cauza a fost un atac de cord, a spus fiul sau Nicolae. Pe o perioadă de șase ani, domnul Iordachescu și colegii săi au reușit să salveze o duzină de biserici, precum și alte clădiri care au fost destinate distrugerii de către regimul comunist; de multe ori le-au mutat sute de metri pe echivalentul unor șine de cale ferată.
Bisericile sunt încă în picioare, deși puțini vizitatori ai capitalei românești sunt conștienți de istoria lor neobișnuită.
În anii '80, domnul Iordachescu lucra la Institutul Proiect București, un centru de proiectare și inginerie. În acest timp, dictatorul României, Nicolae Ceausescu, a pus bazele unei revizuiri radicale a centrului orașului, inspirată de arhitectura și stilul urbanistic pe care îl văzuse la o vizită la Phenian, capitala Coreei de Nord.
Pentru a realiza acest obiectiv, zone importante din centrul orașului trebuiau să fie distruse. Se estimează că aproximativ 9.000 de case au fost distruse și mai mult de 30.000 de locuitori au fost forțați să plece din casele lor. Bisericile și alte clădiri culturale și religioase au fost de asemenea puse pe lista de demolări.
Deși nu era un om religios, domnul Iordăchescu a început să caute o modalitate de a salva câteva biserici și mănăstiri vechi de secole. "Am fost în zona care urma să fie demolată și am văzut o frumoasă biserică mică și am început să întreb cum a fost posibilă demolarea unei astfel de bijuterii", a declarat el pentru The Guardian în 2016.
Descoperirea lui a venit când a văzut un chelner care purta o tavă de băuturi. "Am văzut că secretul paharelor care nu au căzut a fost tava", a spus el, "așa că am început să încerc să mă gândesc cum să aplic o tavă sub clădire".
Domnul Iordăchescu a venit cu ideea de a săpa sub clădiri și de a pune un suport din beton armat sub ele; structurile ar putea fi apoi plasate pe piste. După aceea, inginerii puteau desprinde fundațiile și folosi pârghiile hidraulice și scripeții mecanici pentru a muta clădirile în locații noi. La celălalt capăt ar fi turnate noi fundații pentru a susține structurile relocate.
Când a discutat prima această idee împreună cu colegii, domnul Iordăchescu a fost contrazis, i s-a spus că nu este posibil, iar clădirile urmau să se prăbușească. El i-a convins pe unii ingineri să încerce și să primească permisiunea verbală din partea oficialilor guvernamentali - deși nimeni nu a fost dispus să dea permisiunea în scris, în cazul în care experimentul ar fi eșuat.
Citește mai departe ...
Stirile zilei
doctorulzilei.ro
Alte articole din categoria: Cultură
Alte articole din categorie

SFÂNTUL ZILEI. Luptele lui Eustatie

SFÂNTUL ZILEI. Sfântul și vrăjitorul
19,00Lei
LASA UN COMENTARIU