După ce a favorizat un general SRI. Numele lui Ovidiu Tender a dispărut dintr-o anchetă DNA

După ce a favorizat un general SRI. Numele lui Ovidiu Tender a dispărut dintr-o anchetă DNA

Dezvăluirile lui Sebastian Ghiță și cele ale fostei șefe a DIICOT scot la iveală secretele ascunse de Florian Coldea și de Laura Codruța Kovesi, șefa DNA

Tăvălugul lansat de dezvăluirile fostului deputat Sebastian Ghiță sunt completate, acum, de afirmațiile fostului procuror-șef antimafia, Alina Bica. Așa cum am arătat în ediția de luni, 16 ianuarie, fostul procuror - șef al DIICOT a dezvăluit cum, în anul 2013, Florian Coldea, fostul primadjunct al directorului Serviciului Român de Informații (SRI), i-a arătat un document strictsecret cu ajutorul căruia voia să o convingă să îl lase în libertate pe Ovidiu Tender, cercetat pentru înșelăciune în dosarul RAFO.

FOTO: Ovidiu Tender

Ne puteți urmări și pe Google News

La un an după ce s-a opus acestei inițiative, în 2014, Alina Bica susține că a fost pusă sub supraveghere de către SRI, iar procurorii DNA lucrau de zor la un dosar care a culminat cu reținerea și arestarea sa. Unul dintre martorii „de bună credință” ai DNA a fost chiar Ovidiu Tender.

Afaceristul, mai tare ca un general SRI

În arhiva Evenimentul zilei regăsim, însă, un articol care îl are ca protagonist pe același Ovidiu Tender și legăturile acestuia cu înalți ofițeri SRI. Este vorba despre generalul (r) Ovidiu Soare, fost şef al Inspectoratului pentru Apărarea Constituţiei şi Securitate Economică SRI care a fost arestat, în septembrie 2006, alături de colonelul (r) Gheorghe Dumitrache, fostul şef Sector „A” din cadrul Secţiei de Informaţii Prahova. Cazul a fost instrumentat de procurorii DNA, instituție condusă, atunci, de Daniel Morar. În timpul dezbaterilor de la Înalta Curte, unde completul de nouă judecători a decis cercetarea ofițerilor în libertate, procurorul DNA a precizat că generalul SRI Ovidiu Soare a primit un telefon de la un om de afaceri care îi era prieten, Ioan Carpean. Acesta avusese un accident rutier în urma căruia avea mașina distrusă și realiza că nu are asigurare pentru ea. Generalul SRI a pus mâna pe telefon și l-a sunat pe Ovidiu Tender, patron, printre altele, al societății de asigurari ARDAF. Ovidiu Soare i-a solicitat lui Tender să întocmească acte false pentru mașina lui Carpean, astfel încât acesta să încaseze o poliță de asigurare în valoare de peste 430 de milioane de lei. În dosarul aflat în ancheta DNA, aceasta „intervenție” pe langă Ovidiu Tender a făcut obiectul unui alt cap de acuzare pentru care a fost cercetat generalul SRI - instigare la înșelăciune.

Cum a ajuns protejatul lui Coldea

Așa cum recunoștea într-un interviu acordat lui Robert Turcescu, în anul 2004, în emisiunea „Sută la sută”, Ovidiu Tender îl știa de mult pe fostul șef al SRI Radu Timofte, despre care spunea că și-a început cariera militară sub comanda tatălui său, „în 68-70”, la trupele de grăniceri. Pe baza acestei relații, el l-ar fi cunoscut și pe Florian Coldea, singurul prim adjunct care a rezistat sub conducerea a trei directori ai SRI: Radu Timofte, George Cristian Maior și Eduard Hellvig.

Condamnări „coafate” și răzbunări pe filiera Coldea - Kovesi

Generalul Soare și colonelul Dumitrache au fost condamnați, în anul 2013, la trei ani de închisoare cu suspendare, pe motiv că şi-au traficat influenţa, primind de la oameni de afaceri din Prahova sume importante de bani şi bunuri în schimbul protecţiei. Alături de șefii serviciului secret, a mai fost inculpat și un om de afaceri, însă, în rechizitoriul întocmit de procurorii „noului DNA”, condus de Laura Kovesi, nu mai apare numele lui Ovidiu Tender.

FOTO: Generalul Soare și colonelul Dumitrache

„Este notorie în sistemul judiciar relația de prietenie dintre Kovesi și Coldea și am văzut cu propriii ochi ce au pățit Ciurea și Nastasiu din cauza celor doi”, spunea Alina Bica la Înalta Curte. În anul 2009, foștii procurori șefi adjuncți ai DIICOT, Angela Ciurea și Ciprian Nastasiu, au acuzat-o pe Laura Codruța Kovesi că, folosindu-și autoritatea de procuror general, le-a cerut să întârzie dosarele legate de privatizările strategice.