Numărul victimelor din Moscova a crescut. Bilanțul morților de la Crocus City Hall a ajuns la 143. Update

Numărul victimelor din Moscova a crescut. Bilanțul morților de la Crocus City Hall a ajuns la 143. Update Moscova Sursa foto: X (Twitter)

Update 1.50: Numărul victimelor în urma atacului de vineri seară, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), a crescut la 143, a anunţat Comitetul de Anchetă din Rusia. Într-un comunicat, anchetatorii au precizat că au găsit „mai multe cadavre în timp ce curăţau dărâmăturile”. Potrivit guvernatorului regiunii, operaţiunile de căutare a victimelor sub dărâmăturile sălii vor dura câteva zile.

Drept urmare, este de așteptat ca bilanțul să mai crească.

Update 11.40: Moscova a anunțat un nou bilanț al morților de la Crocus City Hall care se apropie de 100. Conform autorităților, până la această oră, au murit, în urma atacului terorist 93 de persoane, între care și trei copii.

Update: Autoritățile ruse au anunțat că bilanțul victimelor a crescut la peste 80 de morți. Totodată, reprezentanții FSB au anunțat că au reținut și pe ceilalți patru suspecți în atacul din sala de spectacol. În total au fost reținute 11 persoane suspecte că ar fi fost implicate în atacul terorist.

 

Știrea inițială:

Atacul terorist din Moscova a făcut 60 de victime, conform ultimului bilanț dat publicității de autorități. Totodată, acestea au obținut date noi despre persoanele suspecte.

Numărul victimelor din atacul terorist din Moscova, de la Crocus City Hall, a crescut. Este ultimul bilanț oferit de autoritățile ruse. Pe de altă parte,  Comitetul de Investigație susține că are noi informații despre identitatea atacatorilor. Cel mai probabil ar fi vorba despre persoane de origine cecenă.

Atacul terorist a făcut 60 de victime

Autoritățile din Rusia au dat publicității un nou bilanț al victimelor din tragedia de la Crocus City Hall, din Moscova. Potrivit informațiilor oficiale, numărul morților a crescut la 60. Comitetul de Investigație pentru atacul terorist a confirmat informația, precizând că alte aproximativ 100 de persoane sunt rănite.

Trei copii se numără printre victimele atacului comis la Moscova, a anunţat agenţia de presă RIA, citând ministerul regional al sănătăţii. Autoritățile au publica o listă victimelor omorâte de teroriștii din Statul Islamic, notează lefigaro.fr.

Un grup de atacatori au deschis focul într-o sală de spectacole, Crocus City Hall. Atacul terorist s-a petrecut înainte de un concert al unei trupe, Picnic. Cinci persoane în uniforme militare au deschis focul asupra spectatorilor. Imaginile surprinse sunt de-a dreptul șocante. Atacatorii i-au executat fără milă pe cei care n-au apucat să se evacueze s-au să se pună la adăpost. Ei au folosit, de asemenea, explozibili, provocând un incendiu masiv.

Forțele speciale Rosgvardia au ajuns în clădire la aproximativ o oră după primele împușcături. Iar acest lucru a permis atacatorilor să fugă și să se pună la adăpost. O singură persoană a fost reținută de trupele speciale, în timpul intervenției.

Autoritățile au informații noi despre atacatori

Patru din cei cinci bărbați responsabili pentru atacul terorist din Moscova au reușit să scape, însă autoritățile îi caută. De altfel, pe canalele de socializare din Rusia și în presă sunt promovate numele celor cinci suspecți. Pe de altă parte, agenția de stat RIA a citat un purtător de cuvânt al Comitetului de Investigație. Acesta a declarat că este prea devreme pentru a se pronunța cu privire la soarta atacatorilor, informează Sky News.

Surse din Serviciile Speciale ruse susțin că ar fi vorba despre cetățeni ceceni. Martorii au declarat că teroriștii păreau a fi asiatici sau caucazieni și că vorbeau într-o limbă străină. Aceștia au vorbit despre „bărbați antrenați, bărboși, în uniforme”.

Atacul terorist din sala de spectacole de la Crocus City Hall a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), relatează AFP. Organizația a anunțat, pe un cont Telegram, că luptătorii săi „au atacat o mare adunare (...) în împrejurimile capitalei ruse Moscova”. Stat Islamic a subliniat că, după atac, comandoul său „s-a întors la bază în siguranţă”.

Atacul terorist condamnat de Occident

Casa Albă a declarat că „se gândeşte la victimele teribilului atac”.  Mai mulți oficiali ai Uniunii Europene s-au declarat șocați de atacul terorist. Preşedintele francez Emmanuel Macron, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, Consiliul de Securitate şi multe alte ţări au condamnat ceea ce s-a întâmplat.

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis „condoleanţe” lui Vladimir Putin. El a dat asigurări că Beijingul „sprijină ferm eforturile guvernului rus de a menţine securitatea şi stabilitatea” în Rusia.

Un consilier al preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, a declarat că Ucraina, „nu are absolut nimic de-a face” cu atacul. De asemenea, Legiunea Libertăţii din Rusia, o unitate de luptători anti-Kremlin a negat orice implicare.

Serviciile de informaţii militare ucrainene au acuzat „serviciile speciale ruse” că se află în spatele atacului asupra Moscovei. Scopul urmărit ar fi responsabilizarea Ucrainei și escaladarea războiului.