Evenimentul Zilei > Social > Numărul deceselor Covid a crescut cu 74% fată de luna trecută. Ce trebuie să facă noul ministru al Sănătății
Numărul deceselor Covid a crescut cu 74% fată de luna trecută. Ce trebuie să facă noul ministru al Sănătății

Numărul deceselor Covid a crescut cu 74% fată de luna trecută. Ce trebuie să facă noul ministru al Sănătății

Situaţia din România în ceea ce privește pandemia este gravă spre foarte gravă, potrivit unor voci din Parlament. Guvernanții tratează cu iresponsabilitate situaţia din domeniul sănătăţii, numărul testărilor și a anchetelor epidemiologice fiind din ce în ce mai puține. Georgeta-Carmen Holban, membru al Comisiei pentru Sănătate subliniază că noul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, este obligat să ia măsuri bune pentru diminuarea pandemiei.

Numărul deceselor cauzate de Coronavirus este rdiciat. Am avut zile cu recorduri de decese, fără ca nimeni să poată spune de ce se întâmplă acest lucru. Totuși este clar: noua tulpină este mai violentă și periculoasă. Generează boală mai puternică la altă categorie de persoane.

Potrivit Georgetei Holban, măsurile necesare care trebuie luate în contextul pandemiei actuale sunt reprezentate de: testarea extinsă şi de realizarea unor anchete epidemiologice serioase pentru oprirea răspândirii virusului Covid-19, facilitarea accesului la vaccin, prin înfiinţarea de micro-centre de vaccinare în toate localităţile, implicarea activă a celor peste 11.000 de medici de familie pentru dublarea capacităţii de vaccinare, finanţarea urgentă cu suma de minimum 1 miliard lei a cheltuielilor pentru secţiile ATI, “de unde s-au tăiat masiv bani, pentru achiziţia urgentă de medicamente la spitalele care nu mai au cu ce să trateze pacienţii”. 

Numărul deceselor Covid-19 a crescut cu 74% faţă de luna trecută

Deputatul Silviu Macovei este de părere că Guvernul nu a luat măsurile necesare de prevenire a răspândirii coronavirusului, ba chiar a și călcat sănătatea românilor în picioare pe seama unor jocuri politice imature. “Nu avem rezultatele anchetei incendiului de la Matei Balş, nu avem responsabili şi nici răspunsuri la moartea prin asfixiere în TIR-ul ATI al SMURD. Testările sunt din ce în ce mai puţine, iar Guvernul pare să fi abandonat complet orice testare, ca să nu mai vorbim de anchetele epidemiologice. Doar edilii mai fraieri se apucă să raporteze corect cifrele riscând să aibă localităţile închise în scenariu roşu; cei mai deştepţi, pur şi simplu nu testează”, s-a exprimat deputatul Silviu Macovei. 

Potrivit acestuia, PSD a cerut de luni de zile să se facă testări, iar scenariul unei localităţi să fie considerat în funcţie de rata de incidenţă. Cu toate acestea, Guvernul a făcut mai puţine testări, a impus criterii subiective de închidere a unor localităţi, de multe ori lăsând aparenţa unor închideri politice. 

“De parcă ar vorbi de cincinal şi producţie la hectar, Cîţu declară senin că epidemia este sub control în România! Se ridică restricţii pe baza unor cifre măsluite şi în funcţie de nevoia politică a unuia sau a altuia de a candida la un congres intern”, a afirmat parlamentarul. 

Potrivit lui Silviu Macovei, statisticile publice arată faptul că gradul de ocupare al paturilor covid la ATI este în uşoară creştere. Mai mult decât atât, numărul deceselor provocate de coronavirus ar fi crescut cu 74% față de luna trecută: “1.500 de români sunt în ATI. (…) Mai trist şi mai grav este că numărul deceselor din cauza COVID 19 a crescut cu 74% faţă de 20 martie anul curent! Pe deasupra, mai aflăm de la un fost ministru al sănătăţii că toţi au minţit şi că, de fapt, numărul românilor care mor în pandemie este, de fapt, mult mai mare!”

“În tot acest timp, Preşedintele Iohannis tace. Iohannis are o tăcere asurzitoare, iar în tot vacarmul guvernamental şi într-o ţară neguvernată, preşedintele tace în continuare. Nu ştim dacă se gândeşte la ceva în timp ce tace sau dacă de fapt nici nu îi pasă. Poate a obosit şi nu vrea să fie deranjat în timp ce… Adevărul este că nu ştim cu ce se ocupă preşedintele Iohannis. Nu mai spune nimic românilor, nici despre politica externă (a se vedea situaţia gravă din Ucraina), nici despre cea internă. Preşedintele Iohannis tace în timp ce Guvernul se autocanibalizează, iar românii mor arşi sau sufocaţi de incompetenţă şi orgolii mărunte”, a conchis Silviu Macovei.

Photo 216367158 © LCVADreamstime.com