Numărul de copii obezi s-a dublat în zece ani

Numărul de copii obezi s-a dublat în zece ani

În 2001, 1,7% dintre elevii de gimnaziu din România erau obezi. În acest an, procentul a ajuns la 3,6%. Statisticile sunt alarmante şi în cazul adulţilor.

Sedentarismul, consumul excesiv de alimente de tip fast-food şi hipercalorice sunt principalele motive ale creşterii numărului de obezi.

Afecţiuni grave, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sau dislipidemia sunt principalele efecte ale excesului de kilograme. "Obezitatea se află în centrul sindromului metabolic şi alături de ea mai apar şi boli de genul hipertensiunii, diabetului, dislipidemiei, elemente cu risc extrem de mare pentru sănătate", explică Eduard Adamescu, medic nutriţionist la Cabinetul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Calea Moşilor" din Bucureşti.

Copiii, mai uşor de educat decât adulţii

Ne puteți urmări și pe Google News

Bolile contemporane sunt cauzate în proporţie de 30% de factori genetici, 30% de factori de mediu şi 40% de un stil de viaţă nesănătos, adică fumat, alcool, sedentarism, alimentaţie excesivă.

"Atunci când diagnosticăm o dislipidemie sau o hipertensiune acţionăm asupra stilului de viaţă, uneori chiar înainte de a administra medicamente", explică Adrian Restian, preşedinte al Societăţii Academice de Medicină a Familiei.

Prevalenţa obezităţii în România la populaţia adultă este de 37%, peste patru milioane de persoane care au probleme de greutate nefiind tratate. Fenomenul cel mai îngrijorător se înregistrează la copii, statisticile aratând că numărul obezilor s-a dublat în ultima decadă.

Totuşi, aceştia pot fi educaţi pentru a deprinde obiceiuri alimentare sănătoase, în condiţiile în care pentru adulţi acest lucru este mult mai greu de făcut explică prof. dr. Constantin Ionescu- Târgovişte, preşedinte al Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Nicolae Paulescu" din Capitală.

În aceste condiţii, e nevoie de monitorizarea greutăţii şi înălţimii copiilor, elemente esenţiale pentru a realiza statistici despre gravitatea bolii şi modul cum evo luează ea, au susţinut nutriţioniştii în cadrul Conferinţei Naţionale "Obezitatea în centrul patologiei metabolice", care a avut loc ieri.

Campanie de prevenţie în instituţiile de învăţământ

În cadrul conferinţei s-a lansat şi o campanie naţională de prevenţie a obezităţii în rândul preşcolarilor, şcolarilor, studenţilor şi adulţilor tineri, care va începe în luna septembrie şi va consta în monitorizarea de către cadrele didactice a greutăţii, înălţimii şi a circumferinţei abdominale a acestora.

Astfel se va observa în timp dacă vor lua în greutate, iar posibilele cazuri de obezitate vor fi trimise către medicii de specialitate.

"Asociaţia Medicală Română doreşte să se facă o informare a tinerilor în şcoli şi pe baza unor mesaje de sănătate trimise prin e-mail, pe care profesorii să le discute cu ei, alături de psihiatri, nutriţionişti şi pediatri", adaugă profesorul Constantin Ionescu- Târgovişte.

Pe lângă aceste cursuri din instituţiile de învăţământ, medicii mai susţin că, atât copiii, cât şi adulţii trebuie să aibă un acces mai larg la activităţile sportive, ale căror rezultate se vor vedea în timp.