Numărul celor care fac nuntă după 60 de ani, în creștere

Numărul celor care fac nuntă după 60 de ani, în creștere Sursa foto: Pixabay

Numărul persoanele de peste 60 de ani care se decis să facă nuntă au înregistrat o creștere de cinci ori în ultimii 20 de ani, în Spania.

Această tendință s-a consolidat în special în perioada post-pandemie de Covid-19. În Spania, nu doar că există un boom al căsătoriilor în continuă creștere în ultimii ani, dar vârsta de peste 60 de ani devine perioada de aur pentru „yes herero”.

Crește numărul persoanelor de peste 60 de ani care fac nuntă

În decurs de numai zece ani, numărul bărbaților de peste 60 de ani care s-au căsătorit s-a dublat, ajungând de la 4.582 în 2011 la 9.851 în 2021.

Această creștere a celor care fac nuntă a fost exponențială, înmulțindu-se de cinci ori dacă ne uităm înapoi în ultimele două decenii, începând din 2001, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INE).

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce în 2021 s-au înregistrat 147.800 de căsătorii, în anul următor această cifră a crescut la 189.000 de nunți în Spania, echivalentul unei medii de trei căsătorii la fiecare mie de locuitori.

Trebuie menționat că în Uniunea Europeană, căsătoriile religioase devin din ce în ce mai rare, reprezentând doar 20% din totalul uniunilor. Asta în timp ce căsătoriile civile sunt preferate de opt din zece cupluri, conform datelor furnizate de INE.

Pensionari

Pensionari. Sursa foto: Dreamstime

Spaniolii se căsătoresc mai târziu

Vârsta medie la care oamenii fac nuntă este în creștere. Majoritatea bărbaților sunt în jur de 39 de ani și femeilor în jur de 36 de ani.

Cu toate acestea, există o creștere semnificativă în rândul celor de peste 60 de ani din Spania, din diverse motive, conform experților.

„Căsătoria este o modalitate de a proteja drepturile văduviei și moștenirii”, a declarat Cristina Diaz-Malnero, președintele Secției Dreptul Familiei a Baroului din Barcelona (Icab).

Căsătorie

Sursa foto: Christoph Lischetzki | Dreamstime.com

 „Și deși unii cred că un cuplu de facto oferă acces la aceleași drepturi, în realitate nu este cazul. Pentru că nu există nicio lege de stat pentru cuplurile de facto, nici protecție reală”, a adăugat aceasta.

Potrivit afirmațiilor doctorului în Psihologie și profesorului la Universitatea San Pablo Ceu din Madrid, Gema Perez Rojo, cercetările arată că cuplurile mature prezintă niveluri mai ridicate de angajament reciproc, implicare emoțională și încredere în comparație cu cuplurile tinere.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, devenim mai conștienți de preferințele noastre și de ceea ce ne aduce satisfacție și de aceea decidem să facem nuntă, potrivit Mediafax.