Numai jumătate dintre studenţi au locuri în cămine

Numai jumătate dintre studenţi au locuri în cămine

Tinerii care încep facultatea în marile centre universitare - Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara - au şanse mai mici să găsească locuri în campusuri decât colegii lor din micile oraşe.

Studenţii care vor începe anul universitar la 1 octombrie nu au asigurat, pe lângă locul în banca de curs, şi pe cel în cămin. Ca în fiecare toamnă, pe cele aproximativ 102.000 de locuri din căminele studenţeşti se bat aproape 200.000 de tineri care nu au cazare. Marile centre universitare - Bucureşti, Cluj, Timişoara, dar şi Iaşi - au cel mai mare deficit de locuri. Din această cauză, chiriile în marile oraşe încep să crească odată cu venirea studenţilor, care nu au altă variantă la cazarea în cămin, decât închirierea.

Copou, zona tinerilor ieşeni

În Iaşi, de exemplu, cel mai renumit complex studenţesc este cel al Universităţii Tehnice - campusul „Tudor Vladimirescu“. Complexul studenţesc are 21 de cămine, o cantină, un dispensar, dar şi o biserică. Universitatea „Al.I. Cuza“ are patru campusuri studenţeşti: „Titu Maiorescu“ şi „Codrescu“ - situate în Copou, cea mai renumită zonă din Iaşi, unde se află şi foarte multe cafenele, baruri sau cluburi. Mai sunt campusurile „Târguşor Copou“ şi „Păcurari“.

Un loc de cazare în cămin costă între 90 şi 150 de lei pe lună, iar, dacă vor condiţii de lux, tinerii se pot caza în Centrul de Schimburi Internaţionale „Gaudeamus“ sau în căminul Akademos din „Păcurari“.

Cazare în internate, la Cluj

În Cluj cele mai multe cămine studenţeşti se găsesc într-unul din cele trei campusuri ale oraşului: „Hasdeu“, Observatorului şi Mărăşti. Clădirile au fost renovate: geamuri termopan, acces pe bază de cartelă electronică, centrală termică proprie, băi moderne, acces la internet. În „Hasdeu“, cel mai bine conturat complex, funcţionează şi magazine, cafenele, pizzerii sau cluburi, astfel că, în sesiune, tinerii găsesc aproape orice la îndemână.

Pe lângă campusuri, o parte a studenţilor are cazare în internate şcolare reconvertite, iar universităţile au început construirea de noi facilităţi de cazare. Cel mai nou este căminul Economica din Gheorgheni.

Politehnica oferă internet şi consiliere

În Capitală, studenţii la Academia de Studii Economice (ASE) se pot caza în unul dintre cele 19 cămine, localizate central şi semicentral, cu o capacitate totală de 5.790 de locuri. Ca regulă, locurile de cazare în cămine se repartizează pe facultăţi, iar ocuparea lor de către cei din anul I se face în ordinea mediilor obţinute la concursul de admitere din iulie - septembrie 2008. Tinerii care vor să afle mai multe informaţii despre cazare se pot informa pe www.social.ase.ro. Universitatea din Bucureşti (UB) oferă 5.354 de locuri de cazare pentru anul universitar 2008 - 2009.

Universitatea Politehnica deţine trei campusuri universitare, în Splaiul Independenţei, Leu şi Polizu. Căminele sunt grupate în două complexe, respectiv Regie şi Leu.

Campusul Regie cuprinde 26 de cămine cu un număr total de 10.500 de locuri de cazare, cu toate camerele cuplate la internet (accesul fiind gratuit). În fiecare cămin există şi câte o sală de lectură, iar în Regie este un Birou Antidrog - care funcţionează în colaborare cu organele de poliţie. Tinerii mai beneficiază de un cabinet medical, un cabinet stomatologic modernizat şi de un Centrul de Consiliere şi Orientare Profesională.

Bobocii sunt trimişi în gazdă

Studenţii care vin la Timişoara vor sta şi anul acesta prin apartamente închiriate. Instituţiile de învăţământ superior nu sunt capabile să le asigure tuturor „stranierilor“ locuri în campus.

Universitatea de Vest, de exemplu, a anunţat deja că are locuri în cămine numai pentru 10 procente dintre studenţii de anul I. Mai precis, din cele aproximativ 2.800 de locuri de cazare disponibile în căminele studenţeşti ale Universităţii de Vest din Timişoara, mai puţin de 400 au fost rezervate bobocilor. „Avem cam 5.000 de studenţi înscrişi în anul I la Universitatea de Vest, iar în jur de 10% dintre aceştia vor primi locuri în cămine“, spune Ioan Talpoş, rectorul Universităţii, care precizează că aproximativ 3.000 de boboci sunt veniţi din alte zone ale ţării.

Per total însă, mai puţin de jumătate dintre studenţii Universităţii încap în cămine. Este vorba de circa 40 de procente. Repartiţia se va face însă diferit, în funcţie de conducerea fiecărei facultăţi în parte. Decanii stabilesc dacă studenţii de la masterat şi doctoranzii primesc locuri de cazare.

Camere cu şase paturi

La nivelul Universităţii Politehnica, rectorul Nicolae Robu promite că din această toamnă vor beneficia de cazare toţi cei 5.500 de studenţi care au solicitat această facilitate. „Am căzut de acord cu Liga studenţilor pentru ca, la nevoie, să mai instalăm un pat sau două în camere, până la maximum şase, pentru a putea răspunde tuturor cererilor“, spune rectorul.

Chirii mari, dar constante

Peste câteva săptămâni vor ajunge în oraş primii studenţi străini, care vor căuta să închirieze apartamente. Preţurile garsonierelor şi ale apartamentelor de închiriat sunt însă aceleaşi ca şi în luna mai, perioadă în care valoarea lor a atins maximul.

Numărul apartamentelor de închiriat a crescut cu aproximativ cinci procente în ultima lună, iar comparativ cu anul trecut s-a dublat. Agenţii imobiliari afirmă însă că valoarea chiriilor a rămas aceeaşi ca în urmă cu trei luni, fără să înregistreze o majorare, odată cu apropierea toamnei.

Un apartament cu o cameră se închiriază cu 300 de euro lunar, în timp ce pentru un apartament cu două camere chiriaşul plăteşte între 250 şi 450 de euro pe lună.

Ne puteți urmări și pe Google News