Numai 27,7% din candidaţii la parlamentare sunt femei. BEC se spală pe mâini

Numai 27,7% din candidaţii la parlamentare sunt femei. BEC se spală pe mâini

Femeile reprezintă doar 27,7% din candidaţii înscrişi în competiţia electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Femeile reprezintă doar 27,7% din candidaţii înscrişi în competiţia electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, conform unei centralizări realizate de Biroul Electoral Central la solicitarea Coaliţiei pentru Egalitate de Gen, care a semnalat că listele de candidaţi nu respectă prevederile legale potrivit cărora listele de candidaţi trebuie să asigure reprezentarea ambelor sexe.

În partidele cotate cu șanse să obțină intrarea în Parlament, proporția candidaților de sex feminin variază astfel:

  • PSD – 28,5%
  • UDMR –  27,7%
  • PNL – 25,3%
  • USR – 25,3%

Pe circumscripții, cea mai slabă reprezentare a femeilor o găsim în Prahova (19,1%), Hunedoara (20,3%) și Cluj (21,8) iar la polul opus, cel mai bine sunt reprezentate femeile în Giurgiu (39,1%), București (34,1) și  Ilfov (33,3%)

BEC pasează responsabilitatea

De asemenea, Biroul Electoral Central a răspuns solicitării Coaliției pentru Egalitate de Gen în legătură cu unele circumscripții electorale în care au fost înregistrate liste de candidați fără femei.  În adresa oficială, BEC susține că responsabilitatea verificării îndeplinirii condițiilor legale revine birourilor electorale de circumscripție, Biroul Electoral Central neavând atribuții în acest aspect.

Legea prevede că ”Listele de candidaţi pentru alegerea senatorilor şi deputaţilor trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe, cu excepţia listelor care conţin un singur candidat”. Prin urmare, pe listele de candidați ar fi trebuit să se regăsească cel puțin o femeie și cel puțin un bărbat, cu excepția listelor alcătuite dintr-un singur candidat.

Săptămâna trecută, Coaliția pentru Egalitate de Gen a dat publicității un raport în care analiza situația reprezentării femeilor pe listele a 11 partide politice care au depus liste de susținători la nivel național. Proporția femeilor în cele 11 partide analizate era de 29%. Nu s-a putut include în analiză gradul de eligibilitate pentru candidaturile femeilor, întrucât nu există date publice cu privire la estimarea pozițiilor eligibile ale partidelor. Este posibil ca multe femei să fi fost trecute pe liste numai pentru a respecta legea privind reprezentarea ambelor sexe.

Scena politică din România este una dintre cele mai misogine din Uniunea Europeană. Conform datelor centralizate de Parlamentul European, cu numai 11,5% femei în Parlament țara noastră se află pe penultimul loc în UE în ceea ce privește proporția femeilor în legislativ. Pe ultimul loc se află Ungaria cu o proporție de 10% a femeilor în Parlament. Media europeană în parlamentele din cele 28 de state membre UE este de 28%, iar pe primele poziții se află Suedia (45%), Finlanda (42%) și Belgia (41%). Nici la nivel global nu stăm mai bine. Datele centralizate de Uniunea InterParlamentară (IPU) arată că ne situăm pe locul 133 în lume, întrecuți și de țări preponderent musulmane ca Egipt, Iordania sau Turcia.

Coaliția pentru Egalitate de Gen este formată din 10 organizații neguvernamentale din domeniul drepturilor femeilor și egalității de șanse.