Evenimentul Zilei > Economie > Nucleară peste pensiile speciale: un fost șef din ANAF vrea impozit de 90%!
Nucleară peste pensiile speciale: un fost șef din ANAF vrea impozit de 90%!

Nucleară peste pensiile speciale: un fost șef din ANAF vrea impozit de 90%!

Un fost șef al ANAF propune stabilirea unui plafon pentru pensiile speciale.

Orice sumă peste acest plafon ar urma să fie impozitată drastic! Astfel, susține Gelu Diaconu, ex-președinte al ANAF în perioada 2013-2016, trebuie aplicat un impozit de 90% pe toate sumele care depăşesc 15.000 de lei lunar.

„Îmi displace populismul, dar nesimțirea mă oripilează! În debandada de astăzi este imposibilă o corecție unitară și cât de cât echitabilă a pensiilor speciale. Propun o impozitare cu 90% a tuturor veniturilor din salarii plătite din bani publici care depășesc acel plafon de 15.000 de lei. Salariul net al președintelui ajunge spre 15.000 lei net/ lună! Este arhisuficient și pentru o pensie și pentru un salariu plătite din bani publici”, scrie Gelu Diaconu.

În opinia finanțistului, parlamentarii și personal auxiliar, membrii CCR, magistrații, Armata, Poliția, Serviciile secrete etc „beneficiază de pensii enorme, complet nesimțite!”. Pentru Gelu Diaconu, „anomalia la care s-a ajuns este absolută – aproximativ cinci milioane de oameni, după o viață de muncă și contributivitate, au o pensie medie lunară de circa 1250 lei, în timp ce vreo 2% dintre aceștia au pensii cuprinse între 10.000 și 70.000 de lei lunar”.

Gelu Diaconu vine și cu exemple concrete: „Un șef de la ANCOM sau de la ROMATSA, care nu fac nimic decât să gestioneze un monopol, se poate mulțumi și el cu 15.000 de lei. Nu cu 50 sau 70.000 de lei cât iau acum”.

Totuși, fostul șef al ANAF nu crede că se va schimba ceva în această privință. Din contră, Diaconu prezintă pe Facebook un scenariu sumbru: „Totul nu este decât o mascaradă fără nici o finalitate. Ne vom împrumua și cu asta basta! Nu au decât să plătească generațiile viitoare!”.