Au trecut două luni de când Washingtonul a aflat că Moscova a fost cea care a alimentat dezinformarea anti-Trump în faimosul dosar Russiagate, dar Trump a amânat să vorbească despre acest subiect până acum.
Abia săptămâna trecută, într-un interviu acordat în exclusivitate The Washington Times, președintele Trump s-a referit la minciunile rusești conținute de dosarul finanțat de Partidul Democrat și favorizat de FBI. „A fost o încercare de răsturnare a guvernului Statelor Unite ale Americii și președintelui ales în mod corespunzător. Și i-am prins”, a declarat Trump lansând un adevărat rechizitoriu la adresa FBI și a predecesorului său, fostul președinte Barack Obama.
Victoria finală a lui Donald Trump în dosarul Russiagate nu a fost o treabă ușoară. Abia la începutul lunii aprilie, președintele Comitetului Finanțelor Senatului, Chuck Grassley,un republican din Iowa, și președintele Comitetului pentru securitate internă și afaceri guvernamentale, Ron Johnson, un republican din Wisconsin, au reușit să convingă comunitatea de informații din SUA să declasifice o serie de documente.
Aceste documente au adăugat un capitol ciudat la povestea dosarului plăsmuit de Christopher Steele, FBI, staff-ul de campanie al candidatei Hillary Clinton și Comitetul Național Democrat. S-a dovedit că totul nu a fost decât un amestec de afirmații false de conspirație împotriva lui Trump și a aliaților săi.Unele dintre aceste acuzații erau derivate din dezinformarea făcută de Kremlin pentru a-l lovi pe candidatul Trump și apoi administrația sa.
De asemenea, există referiri la faptul că agențiile de informații au avertizat FBI la începutul anului 2017 că serviciul de informații al președintelui rus Vladimir Putin știa încă din 2016 că Steele întocmește dosarul. Agențiile au avertizat FBI că acuzațiile împotriva lui Trump provin din operațiunea rusească de dezinformare. Cu toate acestea, FBI a continuat să se bazeze pe dosarul lui Steele și chiar l-a folosit ca dovadă pentru a-i convinge pe judecători să aprobe acțiuni de urmărire.
„OBAMAGATE” – Dovezile Operațiunii Secrete de răsturnare a lui Trump puse la cale de Obama. Complicitatea „Stat Paralel” – Presă
Obamagate cutremură SUA. „Deep State” sub anchetă: Abuzuri de nedescris ale FBI
„Aceste documente confirmă faptul că a existat o campanie directă de dezinformare rusă în 2016 și că au existat legături între informațiile rusești și o campanie prezidențială - campania Clinton, nu Trump ”, au afirmat Grassley și domnul Johnson într-o declarație. De altfel, informațiile din aceste documente par să confirme raportul Horowitz, care afirma că în iulie 2016 Rusia oferea în mod activ informații lui Steele.
„Raportul Horowitz a fost fantastic și nu uitați că el a fost numit de Obama. Dacă ați crezut vreodată că tipul care stătea pe acest scaun (Obama n.r.) nu știa ce are loc. Și acum vom vedea ce se întâmplă. Am dat informațiile procurorului general [William] Barr și am rămas în afară pentru că, din punct de vedere politic, este înțelept să rămâi în afară (acestei anchete)”, a declarat Donald Trump.
„Au fost prinși. Acum este o întrebare ce vor face în acest sens. Au fost prinși. [Investigatorul special] John Durham (procurorul de Connecticut) are o mare reputație. Încă nu am văzut nimic. Vom vedea ce se întâmplă. Dar au fost prinși. ... Personal, cred că informațiile pe care le au acum, chiar dacă nu reușesc să obțină informații noi, pe care am înțeles că le primesc, sunt foarte grave. Este incredibil. Iar omul care stătea pe acest scaun știa totul”.
Dar nu numai Barack Obama e vinovat, spune Trump: „Și [fostul director FBI James B.] Comey este un polițist murdar și [fostul director adjunct al FBI Andrew] McCabe și întregul grup. Toți erau polițiști murdari. Acum vom vedea ce se va întâmpla. Avem deja informațiile. Sigur, ar putea să fie mai bine. Dar avem informații.
Acum trebuie să vedem ce se întâmplă. Ei ar trebui să facă ceea ce este corect. A fost o tentativă de răsturnare a guvernului Statelor Unite ale Americii și a președintelui ales în mod legal, iar noi i-am prins."
Raportul Horowitz, care a fost declasificat de curând, a prezentat o lungă listă de infracțiuni ale oficialilor FBI în investigarea lui Trump, inclusiv un incident în care un avocat al FBI a falsificat un e-mail al CIA. Inspectorul general a declarat, de altfel, că FBI a comis 17 acte de furnizare de informații false. De asemenea, s-a precizat că FBI a identificat drept principala sursă a dosarului Steele dezinformarea Kremlinului.. FBI a ignorat, însă, avertismentele și a continuat să se bazeze pe dosar.
În acest moment, procurorul general al Statelor Unite William Barr l-a numit pe John Durham, procurorul din Connecticut, să examineze decizia FBI de a-l cerceta pe Trump și campania sa. De altfel, toate anchetele duc spre același rezultat. Și raportul consilierului special Robert Mueller a recunoscut că nu a găsit nicio dovadă cu privire la vreo conspirație electorală Trump-Rusia. Niciodată nu a existat nicio dovadă directă - un e-mail, un informator, un mesaj text - care să aducă dovezi afirmă că Trump ar fi conspirat pentru interferența electorală a Rusiei, notează washingtontimes.com..
În vreme ce în Statele Unite informații extrem de interesante par să fi ieșit la lumină, în Marea Britanie fostul spion MI6 Christopher Steele își continuă atacurile. De data aceasta îi acuză pe Boris Johnson și Theresa May că au ignorat afirmațiile potrivit cărora Kremlinul l-ar fi avut la mână pe Donald Trump și ar fi putut să finanțeze pe ascuns Brexit-ul, susține ziarul The Guardian. Steele e de părere că May și Johnson au făcut acest lucru de teamă că îl vor jigni pe președintele american.