Aderarea Romaniei si Bulgariei se face simtita.Britanicii pornesc o campanie de peste un milion de euro pentru a descuraja angajarea imigrantilor la negru.
Un ONG a concluzionat ca britanicii castiga lunar doar valoarea unui baton de ciocolata de pe urma celor veniti in Insula.
Marea Britanie se pregateste pentru lupta cu emigrantii din Romania si Bulgaria. Guvernul de la Londra va introduce reclame in ziarele nationale si va difuza spoturi pe posturile de radio prin care va avertiza firmele si companiile asupra angajarii de forta de munca ilegala. Conform unui articol aparut ieri in „The Times”, guvernul va porni saptamana viitoare campania publicitara ale carei costuri sunt de aproximativ un milion de euro. Angajatorii care vor fi prinsi ca au personal care munceste la negru pot fi amendati cu 2.000 de lire sterline (2.970 de euro) si chiar trimisi la inchisoare pentru doi ani.
Bulgarii se inghesuie la autocare
Campania vine dupa ce Serviciul de Imigrare a distribuit aproximativ 500.000 de fluturasi catre companii din domeniul hotelier si restaurante, din constructii, agricultura si confectii unde sunt angajati cei mai multi imigranti. Publicatia „The Sun” sustine ca guvernul va aloca circa 1,5 milioane de euro pentru aceasta campanie.
„Reclamele sunt destinate transmiterii patronilor a unui avertisment cat se poate de clar. Este responsabilitatea lor sa verifice statutul legal al muncitorilor lor”, a declarat ministrul pentru imigrare Liam Byrne, pentru tabloidul britanic.
Ziarul semnaleaza ca bulgarii au suplimentat numarul curselor catre Marea Britanie la doua pe zi, iar vecinii nostri se grabesc sa ajunga in Regatul Unit. Un agent al unei companii rutiere din Sofia a declarat: „Toate locurile din autocare s-au ocupat atat pentru saptamana asta, cat si pentru urmatoarea”.
Dupa 15 ianuarie?
Organizatia nonguvernamentala Migration Watch arata intr-un articol publicat pe propria pagina de internet ca fiecare britanic castiga lunar doar „valoarea unui baton de ciocolata Mars” de pe urma imigrantilor. Conform unei analize economice, cei veniti in Marea Britanie aduc un profit de circa sase eurocenti pe saptamana pe cap de locuitor.
Deocamdata, valul de romani si bulgari se lasa asteptat. Cotidianul „The Independent” crede ca emigrantii din sud-estul Europei vor sosi dupa jumatatea lunii ianuarie, cand Sarbatorile de iarna se vor fi incheiat. Un alt argument este intrarea pe piata romaneasca din data de 15 a companiei aeriene Wizz Air, care va efectua curse ieftine catre Londra.
„The Independent” a stat de vorba si cu doi romani stabiliti in Anglia. Simona Tatulescu se afla in Anglia din 2002 si lucreaza ca expert financiar. „Cei care cred ca se vor intoarce la munca si vor gasi zugravi si oameni pentru curatenie din Romania si Bulgaria vor fi dezamagiti. Cei care se vor stabili aici vor o viata mai buna si sa aiba propriile afaceri. Nu vor sa traiasca din ajutor social si in saracie. Iar cei care vor lucra in agricultura sau vor avea alte slujbe mai prost platite se vor intoarce acasa”, spune Tatulescu.
Manual pentru lucrul cu emigranti
Gabriel Ion, 35 de ani, a renuntat la jobul de agent de asigurari in Bucuresti ca sa lucreze la o ferma de flori din Surrey, Anglia. „Ce e rau ca oameni ca mine sa vina aici? Vor face munca pe care britanicii nu vor s-o faca. Voi lucra aici sase luni, apoi ma voi intoarce in Bucuresti. Romania este tara mea. Nu vreau sa raman in Marea Britanie”, spune Gabriel Ion.
Problema imigrantilor a ajuns si in sistemul de invatamant britanic. Astfel, Universitatea de Management din Bradford a editat „Ghidul pentru managementul muncitorilor emigranti”. Cartea trateaza impactul diferitelor moduri de a invata, modul cum diferite culturi vad succesul si esecul, dar si munca in echipa.
„Multe dintre problemele de la locul de munca sunt des atribuite problemelor de limbaj si poate dura luni intregi pana cand un manager va realiza ca este un alt fel de apropiere culturala. Cei care conduc o afacere trebuie sa inteleaga si sa dezvolte tehnici pentru a manevra diferentele culturale, care pot afecta sanatatea si siguranta produselor”, spune profesorul Arthur Francis, decanul Universitatii din Bradford.
Presa engleza
Angajatorii - amenintati cu inchisoarea daca accepta munca la negru
Un raport realizat de „Capital Economic” arata ca 50.000 de persoane vor sosi din Romania si Bulgaria in acest an si multi vor munci la negru.
De Anul Nou, Dimitrov, 28 de ani, a venit cu primul zbor din Bulgaria alaturi de un grup de persoane din tara sa, dar si romani decisi sa gaseasca o slujba care sa le asigure banii pentru a-si plati studiile ori pentru a deschide o afacere acasa. Departe de a fi un nou-venit gata sa fure painea muncitorilor britanici, Dimitrov s-a intors in Anglia printr-un program din agricultura care l-a adus si anul trecut cand nu era membru UE.
Reclamele vor avertiza ca angajatorii risca pedeapsa cu inchisoarea daca le vor acorda locuri de munca romanilor si bulgarilor fara permis.