Ce se întâmplă dacă dormi mai puțin de cinci ore pe noapte. Rezultatele ultimului studiu
- Dosofteea Lainici
- 20 februarie 2022, 22:36
Experții susțin că între demență și somn există o legătură. Dacă nu dormi suficient de mult, această boală se poate dezvolta la tine în organism. Persoanele care suferă de tulburări de somn sunt adesea expuse riscului de a dezvolta această afecțiune.
Un studiu realizat de Divizia de Somn și Tulburări Circadiene a analizat efectul existenței unor modele de somn agitat. S-a descoperit că oamenii care dorm mai puțin de cinci ore în fiecare noapte au un risc dublu de a dezvolta demența. Acest lucru a fost comparat cu cei care au dormit timp de șapte-opt ore în fiecare noapte.
Se credea anterior că pierderea unei nopți de somn ar putea crește proteinele din creier care cauzează demența. Se crede că lipsa somnului provoacă creierului o lipsă de timp pentru a elimina proteina-amiloid. Proteina formează depozite toxice care se află între celulele creierului și este una dintre caracteristicile cheie ale demenței.
Autorul principal al studiului, Rebecca Robbins, de la Divizia de Somn și Tulburări Circadiene: „Descoperirile noastre luminează o legătură între deficiența de somn și riscul de demență și confirmă importanța eforturilor de a ajuta persoanele în vârstă să obțină suficient somn în fiecare noapte”.
Ce poate provoca deficiența de somn
Autorul principal, Charles Czesiler, șeful Diviziei de Somn și Tulburări Circadiene a remarcat: „Acest studiu dezvăluie că deficiența de somn la momentul inițial, când vârsta medie a participanților era de 76 de ani, a fost asociată cu un risc dublu de incidență a demenței și toate- provoacă mortalitate în următorii patru până la cinci ani. Aceste date se adaugă la dovezile că somnul este important pentru sănătatea creierului și evidențiază necesitatea unor cercetări suplimentare privind eficacitatea îmbunătățirii somnului și a tratării tulburărilor de somn cu privire la riscul bolii Alzheimer și al mortalității.”
Demența este un termen general folosit pentru a descrie deteriorarea capacității mentale a unei persoane. Este un termen umbrelă, deoarece există multe tipuri diferite de afecțiune. Una dintre acestea este Alzheimer - care este cea mai comună formă de demență și care cauzează probleme cu gândirea, raționamentul și memoria - deoarece acestea sunt zonele din creier care sunt afectate de boală. În prezent, în Marea Britanie există 944.000 de persoane cu demență, mai mult decât oricând, iar acest număr este prevăzut să crească, spune Alzheimer's Research UK, potrivit The Sun.