Nu mai există dubii. Coldea și Dumbravă, foștii capi ai SRI, lucrau pentru instituții din alte țări

Nu mai există dubii. Coldea și Dumbravă, foștii capi ai SRI, lucrau pentru instituții din alte țări

Săptămâna viitoare generalii în rezervă Florian Colea și Dumitru Dumbravă, împreună cu avocatul lor Doru Trăilă, colaborator de frunte în rețeaua ce se învârtea în jurul oamenilor de afaceri potenți, vor merge din nou la instanță pentru a scăpa – sau nu – de măsura controlului judiciar. EVZ are decizia judecătorului de la Curtea de Apel, de la ședința din 6 august, când cei trei și apărătorul lor comun s-au zbătut să nu primească nicio interdicție.

Inculpații Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă au adresat Curții de Apel București o plângere, cerând să le fie revocată măsura controlului judiciar deoarece le sunt aduse mari prejudicii în activităție prin care își câștigă pâinea. E dreptul lor, conform legislației. Doar că, atunci când patronau Binomul SRI-DNA, iar generalul Dumbravă umbla pe un anume culoar în justiție cu „plicurile galbene”, acest drept al persoanelor pe care le executau penal, li se părea extrem de periculos și totodată inutil.

În acest moment, roata justiției pare că merge în sens invers pentru foștii capi ai SRI. Procurorul DNA care în data de 15 iulie a obținut de la instanță măsura controlului judiciar pe cauțiune împotriva celor trei, s-a opus și pe mai departe, cerând instanței prelungirea.

Judecătorul de drepturi și libertăți Andrei Buliga, de la Curtea de Apel București, a deliberat, în 6 august, asupra plângerii „formulată de către petenţii-inculpaţi Coldea Florian, Dumbravă Dumitru şi Trăilă Doru împotriva Ordonanţei emise la data de 15.07.2024 în dosarul penal nr.52/1/P/2024 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcția Naţională Anticorupţie”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aflăm lucruri importante, susținute în fața instanței, dar și confirmări asupra unor informații pe care le știam doar pe surse.

Coldea și Dumbravă, foștii capi ai SRI, lucrau și aveau legături strânse cu parteneri din alte țări

Se știe deja, la modul oficial, că generalul Florian Coldea, după ce a părăsit funcția de execuție de la vârful SRI (demis de președintele Iohannis), a devenit consilierul premierului Albaniei. Mai multe despre activitatea sa în Albania puteți citi AICI.

Pe surse, mai mulți jurnaliști au aflat despre deplasările dese ale lui Coldea în străinătate fiindcă avea contracte de consultanță cu instituții străine sau era plătit ca să participe la diferite forumuri organizate de instituții sau ONG-uri din țări europene. Iată că, în ședința de judecată de la Curtea de Apel, chiar avocatul lui vine cu confirmări!

Apărătorul ales al petenţilor-inculpaţi, având cuvântul, precizează că va formula concluzii comune pentru toți cei trei inculpați, având în vedere că din modul cum sunt formulate acuzațiile, cea mai mare parte sau motivele principale de nelegalitate îi privesc în comun pe toți cei trei inculpați, iar situațiile particulare specifice fiecăruia se raportează mai degrabă la solicitarea subsidiară de ridicare a interdicției părăsirii României”.

Avocatul Șerban Alexandru a insistat pe desființarea ordonanțelor și revocarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, dispuse de procurorii DNA, precum şi pe ridicarea interdicției de a părăsi teritoriul României.  El a spus judecătorului că această interdicție impusă celor trei clienți ai săi „creează un dezechilibru între imperativul bunei desfășurări a urmăririi penale și respectarea drepturilor și libertăților, respectiv libertatea de mișcare și dreptul la muncă”.

Și, spune apărătorul, generalii Coldea și Dumbravă au avut activități laborioase, în care și-au exercitat dreptul la muncă, în mai multe țări. A depus și documente la dosar în acest sens.

„Inculpatul Coldea Florian, în decursul anului 2023, a avut peste 30 de deplasări în străinătate, activitatea profesională a acestuia desfășurând-se preponderent în țări din Europa de Vest, unde participă frecvent la simpozioane și forumuri internaționale, în special pe domeniul de expertiză al acestuia, și anume securitatea. Învederează că un prim forum ar trebui să se desfășoare sau să confirme participarea pe 15 august 2024, fiind vorba de forumul de securitate desfășurat la Varșovia”, a susținut în instanță avocatul Șerban. Acesta nu a vorbit și despre sumele încasate, dar, desigur, nimeni nu face deplasări și muncește fără plată.

De asemenea, în ceea ce îl privește pe inculpatul Dumitru Dumbravă, avocatul precizează că „au fost depuse înscrisuri din care rezultă că este administratorul unei societății cu sediul în Olanda şi că bunul mers al businessului ar face necesară posibilitatea prezenței acestuia în acea țară pentru a se asigura activitatea curentă a societății. Pentru aceste considerente, în principal, solicită desființarea ordonanțelor și revocarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune şi, în subsidiar, modificarea obligațiilor în sensul ridicării interdicției de a părăsi teritoriul României”.

Procurorul DNA de ședință a vorbit despre „bunele mecanisme de a disimula faptele” ale inculpaților

Procurorul de ședință s-a opus ridicării măsurilor luate împotriva foștilor capi ai SRI. El a arătat judecătorului de ce Coldea și Dumbravă trebuie să rămână sub control judiciar și să nu poată părăsi țara.

„Pericolul rezidă în special din împrejurarea că în sarcina inculpaților, Ministerul Public a reținut existența unor foarte bune mecanisme de a disimula faptele și de a le oferi o aparență legală prin contracte de consultanță şi plăți, care nu au avut la bază activități care, în mod real, să se subsumeze acestui tip de contract, precum și pretinderea existenței unei influențe în sistemul judiciar, care a existat cândva în virtutea funcției funcțiilor deținute de inculpați și continuă să existe și după încetarea funcțiilor în virtutea prelungirii după momentul pensionării, ca urmare a construirii unei rețele de relații pe care inculpații Florian Coldea și Dumitru Dumbravă le-au cultivat și întreținut ulterior”.

Sunt acuzații extrem de grave care, de data aceasta, nu mai vin de la niște jurnaliști „neprieteni”. Cândva, jurnaliștii prieteni cu Coldea și Dumbravă criticau și puneau la index cererile unor oameni de afaceri, politicieni, primari etc care invocau aceleași argumente juridice pe care le aduc generalii-inculpați în fața instaței.

Totodată, procurorul punctează și „riscul de fugă tot în accepțiunea Curții Europene, care se raportează la persoana inculpatului, veniturile, legăturile pe care le are cu o țară sau alta, frecvența deplasărilor, precum, fără a constitui un motiv suficient, dar este important, la pedepsele pe care le-ar risca un inculpat în dreptul intern prin raportare la faptele care îi sunt imputate”.

În final, judecătorul de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel a respins contestațiile „petenților-inculpați” și a decis păstrarea măsurilor existente. Săptămâna viitoare trioul Coldea-Dumbravă-Trăilă vor încerca din nou să-și obțină libertatea de mișcare