Nu împuşcaţi istoricii militari!

Nu împuşcaţi istoricii militari!

Nu poţi să discuţi competent despre geopolitică dacă nu cunoşti istorie a afirmat răspicat profesorul Adrian Cioroianu, decanul Facultăţii de Istorie din Universitatea Bucureşti la întâlnirea celor de la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară (ISPAIM). Şi nu pot decât să-i dau dreptate. Mai ales că fostul consilier prezidenţial Iulian Fota a explicat că printre singurii care s-au ocupat în mod serios de geopolitică în România au fost istoricii militari.

Da, în ciuda dificultăţilor financiare Armata este poate singura instituţie românească care are un institut de elită: Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară.

Sătul de atâta umbră şi penumbră în spaţiul public directorul Institutului generalul Mihail E. Ionescu a avut idea unei acţiuni de promovare, de PR, cum se spune mai nou. Sub pretextul prezentării producţiei editoriale a Institutului, generalul, dar şi profesorul Ionescu a strâns sub cupola Cercului Militar Naţional o pleiadă de oameni de marcă. De la Valeriu Nicuţ, secretar de stat în MAPN la Iulian Chifu, actualul consilier prezidenţial Sebastian Huluban, renumitul istoric Tanaşoca, Petru Otu, Dorin Matei de la “Magazin Istoric” precum şi o duzină de generali. Numitorul comun: strategia de apărare naţională, geopolitica României. Au fost prezentate nu mai puţin de 12 lucrări de căpătâi editate numai anul trecut, dar şi cele două reviste ale Institutului “Monitor Strategic” şi “Revista de Istorie Militară”.

Într-o perioadă în care tot felul de ignoranţi - de genul lui Moş Teacă - se întreabă de ce are nevoie Armata de istorici, iată că cei de la ISPAIM au dat un răspuns categoric. Pentru că există nevoie de strategie militară şi de geopolitică. Dar în primul şi în primul rând de cunoaştere a istoriei! Bătutul pasului nu este de ajuns, iar dacă ar avea curiozitatea să se intereseze ar putea afla cât de mult se investeşte în astfel de instituţii de cercetare în armatele aliate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Norocul şi bine spun norocul ISPAIM a fost că Armata are destule minţi luminate şi s-au găsit tot timpul înţelegere dar şi puţintei bani pentru a ţine acest Institut de elită pe linia de plutire. Bravo lor!

Bucuria aceastei întâlniri a fost pigmentată de faptul că decanul Cioroianu a umplut sala până la refuz cu studenţii pe care i-a adus special de la cursuri şi de discuţiile cu istoricul Adi Pandea de la editura Militară, cel mai omagiat invitat – asta pentru că 99% din lucrări au fost editate de dânsul.

Nu pot decât să le urez succes celor de la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară a căror roade remarcabile încep să se vadă şi public.