Nu e nici o glumă. Poluarea ne îmbolnăvește la cap!

Nu e nici o glumă. Poluarea ne îmbolnăvește la cap!

Un studiu care a adunat date despre populaţii din Statele Unite ale Americii şi despre populaţii din Danemarca a ajuns la concluzia că o calitate scăzută a aerului, asociată cu poluarea, este corelată cu o creştere a incidenţei problemelor neuropsihice în cazul celor două ţări.

„Studiile noastre în Statele Unite şi în Danemarca au arătat că populaţiile care trăiesc în areale poluate, mai ales în primii ani ai vieţii, sunt mai predispuse la probleme de natură psihologică”, a explicat dr. Atif Khan, autor al studiului citat. „Aceste probleme de natură neurologică şi psihiatrică, care vin la pachet cu costuri financiare şi sociale ridicate, par a fi legate de calitatea mediului înconjurător”, a mai adăugat acesta.

Echipa din care a făcut parte dr. Atif Khan a folosit o bază de date în care au fost agregate informaţii legate de asigurările şi starea de sănătatea peste 151 milioane de persoane din Statele Unite. Aceste informaţii, care se întind de-a lungul a 11 ani, oferă date legate de evoluţia personelor care au avut parte de consultaţii psihiatrice. Cercetătorii au analizat aceste informaţii cu informaţiile legate de incidenţa poluanţilor atmosferici oferite de către Agenţia Americană de Protecţie a Mediului.

Oamenii de ştiinţă au observat că în unităţile administrative cu cea mai scăzută calitatea a aerului incidenţa tulburărilor bipolare a crescut cu 27%, în timp ce cazurile de depresie majoră sunt mai prezente cu 6%. De asemenea, în urma analizelor informaţiilor obţinute a fost identificată o corelaţie între poluarea solului şi creşterea riscului de tulburări de personalitate.

Din cauza corelaţiilor dintre tipurile de poluare şi problemele neuropsihologice care au fost identificate în cazul Statelor Unite, oamenii de ştiinţă au decis să îşi validezede scoperirile prin aplicarea metodologiei aplicate asupra datelor obţinute din altă ţară. Astfel, ei au selectat Danemarca şi cu ajutorul unor cercetători şi al autorităţilor locale şi naţionale au colectat aceleaşi informaţii pe care le-au colectat şi în Statele Unite.

După ce analiza datelor colectate în Danemarca a fost finalizată, cercetătorii au observat că, în mare măsură, corelaţiile tind să fie asemănătoare în ambele cazuri.

Deşi studiul nu a tratat în mod extensiv problema modului în care poluarea aerului este responsabilă de declanşarea problemelor neuronale, o serie de studii efectuate pe animale sugerează ca posibilă cauză inflamarea căilor neuroinflamatorii de către substanţele poluante.