Nu e banc, e optimismul șefilor Institutului Cantacuzino: când fac „militarii” un vaccin!
- Laurențiu Teodorescu
- 14 februarie 2020, 18:49
Chiar și transferat în subordinea Ministerului Apărării, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” rămâne un colos fără activitate.
Locțiitorul comandantului institutului, colonelul Dragoș-Alexandru Necula, spune că la „Cantacuzino” nu se va putea produce un vaccin gripal mai devreme de 7-8 ani! Care se adaugă la cei 10 împliniți luna aceasta de când Institutul Cantacuzino și-a pierdut licenţele de producere a vaccinurilor împotriva gripei, tuberculozei, turbării şi tetanosului.
În februarie 2010, Agenția Națională a Medicamentului lua decizia de a închide „Cantacuzino”, sub pretextul că, fără echipamente la standarde europene, nu pot fi produse vaccinuri sigure. Asta, deși tocmai se făcuseră investiţii în două linii de producţie a vaccinurilor gripal şi BCG, relatează Europa FM.
După alți șapte ani, Guvernul PSD transfera Institutul Cantacuzino în ograda Ministerului Apărării, care, astfel, devenea unitate militară. S-au făcut promisiuni peste promisiuni, ministrul Mihai Fifor promitea la momentul respectiv că România va produce vaccin împotriva gripei în maximum doi ani, dar totul a rămas în van.
Din 2018 încoace, MApN a angajat peste 300 de persoane la Institutul Cantacuzino şi a cumpărat echipamentele necesare, însă tot mai are nevoie de 150 de milioane de euro pentru modernizare. În plus, ar trebui angajați noi cercetători care să vină cu idei inovatoare, asta și fiindcă o parte dintre substanţele folosite în trecut la Cantacuzino s-au „alterat” (nu se mai folosesc).
De departe, însă, marele obstacol din calea realizării vaccinului îl reprezintă obligativitea realizării unor studii. Pe animale şi pe om, fără de care nimeni nu va aproba livrarea vaccinurilor către populație.
„Nu putem să spunem că se scoate într-un an, doi. Trebuie studii preclinice, în vivo, în vitro, sunt o sumedenie de activităţi premergătoare pentru a scoate acest vaccin pe piaţă. Ori, Armata va scoate un produs la o tehnologie la fel sau mai performantă decât ceea ce este pe piaţă. Acesta este nivelul nostru de ambiţie”, spune colonelul Dragoș-Alexandru Necula.
Cel mai optimist termen pentru realizarea unui nou vaccin românesc este 2027 sau 2028, ținând cont de toate cele menționate.