Evenimentul Zilei > EVZ Special > Exclusiv. Noul șef al Penitenciarelor a trecut prin Arhiva SIPA, locul în care sunt mii de dosare secrete ale magistraților
Exclusiv. Noul șef al Penitenciarelor a trecut prin Arhiva SIPA, locul în care sunt mii de dosare secrete ale magistraților

Exclusiv. Noul șef al Penitenciarelor a trecut prin Arhiva SIPA, locul în care sunt mii de dosare secrete ale magistraților

Se știe de luni că ministrul Cătălin Predoiu l-a înlocuit de la șefia Administrației Naționale ale Penitenciarelor pe comisarul-șef Cristian Pleșa cu comisarul-șef Tiberiu F. Ungureanu. Acesta și-a desfășurat activitatea, în ultimii ani, ca director al Penitenciarului Mărgineni din județul Dâmbovița. Mandatul pe care l-a primit acum este pentru o perioadă de un an.

Pe noul director general al ANP îl cheamă și Firinel, însă oficialii din Ministerul Justiției au ales să-I ascundă prenumele sub litera ”F” dintr-un motiv ce ține de activitatea sa profesională din urmă cu 14-15 ani. Atunci, Tiberiu Firinel Ungureanu era director general adjunct  tot la ANP, iar ministru era tot Cătălin Predoiu.

Privind în trecut, ne amintim că numele noului director general apare și în scandalul legat de Arhiva SIPA, subiect redeschis de Evenimentul zilei prin publicarea unui Raport secret din anul 2008.

La sfârșitul lunii mai 2017, Ministerul Justiției condus de Tudorel Toader făcea publică lista persoanelor care au intrat în arhiva fostului Serviciu Independent pentru Protecție și Anticorupție (SIPA), după desființarea acesteia în anul 2006. Conform datelor oficiale, în perioada 2007-2013 au fost consemnate 22 de vizite în birourile unde era depozitată arhiva în 22 de procese-verbale, întocmite „cu ocazia sigilării/desigilării spaţiilor în care a fost depozitată arhiva”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Ministerul preciza că din documentele pe care le deţine nu rezultă activităţile desfăşurate în 2006. Anunța, însă, că va face publice şi rapoartele din 2008, care consemnau nereguli privind „evidenţa, păstrarea, procesarea, multiplicarea şi distrugerea informaţiilor secrete de stat”, dar și procesele-verbale ale comisiilor a căror activitate a vizat arhiva SIPA.

Pe lista publicată de Ministerul Justiției, care conține numele persoanelor care au intrat în arhivă și data la care au avut loc, apare și numele lui Tiberiu Ungureanu de 3 ori: în 4 octombrie 2007, 24 ianuarie 2008 și în 10 aprilie 2008. El a făcut parte și dintr-o comisie care vizat arhiva SIPA și care a întocmit și secretizat niște procese-verbale, fiind numit prin Ordinul MJ nr.1823 din 30.06.2008.

Amintesc că, în Raportul Comisiei Chiuariu-Predoiu din 2008 se vorbea despre distrugerea și copierea unor documente din Arhiva SIPA, de existența unui xerox la care se copiau documentele, de rescrierea hard-disk-urilor cu evidența operativă, de lipsa proceselor-verbale de acces ale comisiilor din care a făcut parte și Cristi Danileț, cel mai vehement contestator al dezvăluirilor făcute de EVZ în 2017. Atunci s-a constituit și o comisie parlamentară de anchetă.

În primăvara lui 2018, președintele Comisiei SIPA, senatorul PSD Viorel Salan, declara, după audierea fostului director al DGPA Doru Dobocan și a directorului adjunct în ANP Tiberiu Firinel Ungureanu, că aceștia au confirmat că au fost încălcări ale prevederilor legale vizând documente clasificate.

„Scopul activităţii de zi a fost de a culege datele şi informaţiile necesare pentru raportul final care urmează să fie întocmit în vederea prezentării în Biroul Permanent ale celor două Camere. Este una dintre componente de audiere a unor persoane în paralel cu activitatea de corespondenţă cu instituţiile statului cu atribuţii, aşa cum legislaţia o prevede. Sunt anumite neîndepliniri ale prevederilor actelor normative vizând documente clasificate. Aceasta rezultă atât din corespondenţă dar şi din declaraţiile făcute şi azi. Invitaţii noştri au fost cooperanţi şi există şi dorinţa domniilor lor pentru a afla adevărul, astfel încât cetăţeanul să fie informat în mod corect cu privire la hotărârea de Guvern 127/2006 care viza desfiinţarea Direcției Generale de Protecție și Anticorupție. Iată, chiar după 12 ani de la acea hotărâre, arhiva DGPA nu a fost finalizată, și nici măsurile privind inventarierea şi predarea ei şi a celorlalte documente ale DGPA”, a afirmat senatorul PSD de Hunedoara.