Este oficial! NATO are un nou șef. Cine este Mark Rutte
- Bianca Ion
- 26 iunie 2024, 12:08
UPDATE 12.00. După o reuniune a Consiliului Atlanticului de Nord, cele 32 de state membre ale NATO l-au numit miercuri pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte ca secretar general al Alianţei. Acesta îl va înlocui pe Jens Stoltenberg.
Mark Rutte, noul secretar general al NATO
Mark Rutte (57 de ani) va intra în funcție de la 1 octombrie 2024. Acesta îl va înlocui pe norvegianul Stoltenberg, care se află în această funcție de zece ani.
După ce săptămâna trecută, singurul concurent al lui Rutte pentru funcția de șef al NATO, Klaus Iohannis, și-a retras candidatura din cauza lipsei de susținere suficientă, numirea lui Rutte a devenit oficială, potrivit Reuters.
Jens Stoltenberg și-a caracterizat succesorul ca fiind „un adevărat transatlantist, un lider puternic şi un constructor de consens”.
Știre inițială: Surse diplomatice au declarat marți că cele 32 de state membre ale NATO vor confirma nominalizarea lui Mark Rutte ca secretar general al Alianţei miercuri. Această numire va fi oficializată în timpul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord, forul de decizie politică al NATO, de către ambasadorii statelor membre.
Mark Rutte, cale liberă după retragerea lui Klaus Iohannis
Mark Rutte a câștigat postul de secretar general ca urmare a retragerii candidaturii lui Klaus Iohannis, precum și a opoziției din partea Ungarii și Slovaciei.El va începe să lucreze pe 1 octombrie, când expiră ultima prelungire a mandatului secretarului general Jens Stoltenberg, care a fost numit în 2014. În timpul războiului din Ucraina, mandatul acestuia a fost extins de patru ori.
Îl așteaptă o perioadă dificilă la conducerea NATO
În plus față de acest conflict armat și de situația politică internațională încordată, Mark Rutte va conduce alianța într-o perioadă dificilă care este dominată de alegerile din Statele Unite și de posibilitatea unui nou transfer de putere la Washington în cazul victoriei lui Donald Trump la alegerile din noiembrie.
Relațiile apropiate ale lui Mark Rutte cu Donald Trump în mandatul anterior al acestuia ar putea fi contribuit la sprijinul său pentru candidatura sa. De exemplu, când a vorbit cu Trump despre cheltuielile de apărare pe care fostul președinte american dorea să le vadă crescute în rândul europenilor, liderul neerlandez a fost considerat salvatorul summitului NATO din 2018 de către colegii săi europeni.
Următorul summit NATO urmează să aibă loc la Washington în iulie
În timpul mandatului lui Mark Rutte, Țările de Jos au crescut cheltuielile pentru apărare la un nivel care depășește pragul de două procente din PIB necesar membrilor NATO. În plus, țara sa a făcut o investiție substanțială în armata Kievului și i-a furnizat muniție, artilerie, drone și avioane F-16.
El a semnat un pact de securitate pe zece ani cu Ucraina în ultimele sale luni de mandat, asigurându-și sprijinul din partea Țărilor de Jos, în ciuda criticilor liderului de extremă dreaptă și câștigător al alegerilor Geert Wilders.
Mark Rutte se va retrage oficial din funcția de prim-ministru după ce coaliția sa de centru-dreapta va fi înlocuită de un nou guvern de dreapta olandez, potrivit BBC.
Cine este Mark Rutte
Rutte, în vârstă de 57 de ani, nu este căsătorit, nu are copii și nu a avut nicio relație sentimentală în cei 18 ani de când a devenit lider al partidului olandez VVD. El s-a născut și a crescut la Haga, unde se află sediul guvernului olandez.
El locuiește în aceeași casă modestă de ani de zile și se mândrește cu faptul că încă conduce aceeași mașină Saab pe care a cumpărat-o second-hand cu peste zece ani în urmă.
Rutte a intrat în guvern în 2022 ca viceministru pentru probleme sociale, după ce a studiat istoria la Leiden, o universitate de renume în Olanda. El a fost anterior manager de resurse umane la multinaționala de bunuri de larg consum Unilever.