Cine va fi noul președinte al Academiei Române?

Cine va fi noul președinte al Academiei Române?

Ionel-Valentin Vlad, Președintele Academiei Române, s-a stins din viață duminică. În ianuarie 2018 vor avea loc alegeri pentru desemnarea noului conducător. Trei candidați se află în cursă

Academicianul Ionel-Valentin Vlad, Președinte al Academiei Române din 2014, a decedat duminică, 24 decembrie, după o grea suferință, purtată cu demnitate și discreție. (…) Miercuri, 27 decembrie, trupul neînsuflețit al acad. Ionel-Valentin Vlad va fi depus la sediul Academiei Române. Ceremonia de înmormântare va avea loc joi, 28 decembrie 2017, la Cimitirul Bellu, Aleea Academicienilor”, notează Biroul de Presă al Academiei.

Decesul inginerului Ionel-Valentin Vlad nu i-a luat prin surprindere pe academicienii români. „A avut o perioadă dificilă, situația fostului președinte era cunoscută în lumea culturală. Oricum, oamenii sunt pregătiți pentru alegerea unui nou lider. Alegerile vor avea loc repede, în prima lună a anului care stă să înceapă”, ne-au declarat surse demne de încredere.

O variantă-surpriză

Ne puteți urmări și pe Google News

Principalii candidați, nominalizați tot pe surse, sunt: academician Viorel Barbu, actualul președinte al Secției de Științe Matematice și academician Victor Voicu, în prezent secretar general al Academiei și Președinte al Secției de Științe Medicale. Este, de altfel, o luptă mai veche între cei doi academicieni, primul având girul oamenilor de știință grație pregătirii profesionale ireproșabile, al doilea fiind un abil manager, care a dezvoltat, în particular, o afacere extrem de profitabilă în industria farmaceutică. De remarcat că în lumea academică se vorbește și de o variantă-surpriză: istoricul Ioan Aurel-Pop, academician și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Inginerul pasionat de lasere

Născut pe 22 septembrie 1943, Ionel-Valentin Vlad a urmat cursurile Liceului „I.L. Caragiale“ din București, apoi pe cele ale Facultății de Fizică din Universitatea București. De profesie inginer electronist, s-a specializat în domeniul laserelor și holografiei, aprofundând acest domeniu la Universitatea Paris VI. A fost vreme de peste 50 de ani cercetător la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor de la Măgurele, unde a înființat și condus Laboratorul de Holografie din cadrul Secției Lasere. Vicepreședinte al Academiei Române în perioada 2010-2014, a fost ales Președinte al acestui for în Adunarea Generală din 3 aprilie 2014.