Noul plan al gigantului Facebook: „Colonizarea digitală”. VIDEO

Noul plan al gigantului Facebook: „Colonizarea digitală”. VIDEO

În timp ce Sheryl Sandberg, COO-ul Facebook, vorbește despre planul gigantului social media de a aduce restul de 5 miliarde de oameni din lume pe platforma sa oferind servicii gratuite cu scopul de „a face bine” pentru lume, aflăm că, de fapt, urmăreşte cu totul altceva.

Russell Brand, actor, autor, lider de gândire publică și un activist pasionat pentru sănătatea mintală, spune că  planul Facebook este mai nefast decât pare. Scopul gigantului de social media dorește „colonizarea digitală”.

„Este vorba despre experiența realităților a miliardelor de oameni care este controlată, ascunsă și prezentată prin intermediul unor giganți tehnologici masivi ”, spune Brand.

Ce ascunde dărnicia Facebook-ului

Vorbind în cadrul sesiunii Forumului Economic Mondial de la Davos din ianuarie, Sheryl Sandberg, COO-ul Facebook, a explicat cum serviciul Facebook „Free Basics” oferă proprietarilor de smartphone-uri conectivitate gratuită la internet fără să arate scopurile.

Dar așa cum descrie Brand, prin „Free Basics”, Facebook „devine internetul tău, devine portalul tău, devine totul, permițând Facebook-ului să-ți controleze viaţa şi să-ți ascundă realitatea” - totul sub pretenția că gigantul tehnologic îmbunătățește viața oamenilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Facebook este o companie de publicitate, spune Russell Brand - și lumea neconectată reprezintă un „flux uriaș de venituri neexploatate”. În cele din urmă, planul Facebook vizează într-adevăr transformarea tuturor persoanelor din lume într-un consumator pasiv de conținut corporativ majoritar occidental.

„Acesta este colonialismul digital”, spune Brand. „Este capturarea unor teritorii neutre sau noi și metabolizarea lor în ceva util pentru profit”.

În opinia sa Facebook a lucrat intens pentru a-și răspândi rapid influența, oferind „internet gratuit” țărilor în curs de dezvoltare. Dar oare ne putem considera agenda umanitară a CEO-ului Sheryl Sandberg sau este doar acest colonialism digital deghizat în filantropie?, se întreabă actorul.

Internauții au reacționat la opiniile sale, iar mulţi dintre ei sunt de acord cu el:

Comentator: „Oricine are chiar şi jumătate de creier a șters deja Facebook”. Altcineva a scris: „Toată lumea are o voce - cu excepția cazului în care nu suntem de acord cu ceea ce spune - și atunci vor fi eliminate acele voci de pe toate rețelele sociale”.

„Social Media nu dă liber vocilor tuturor, dă doar impresia oamenilor  că au o voce!”, a scris altcineva.

Un alt comentariu extrem de realist: „Faptul că încearcă să se asigure că fiecare are acces la internet și nu mâncare, și un acoperiș deasupra capului... este cu adevărat ceea ce cred ei despre oamenii săraci. Nu le pasă dacă ți-e foame sau fără adăpost atâta timp cât ai fluxul lor de propagandă și au o modalitate de a te ține la curent cu ceea ce doresc ei”.

„Nu am fost niciodată un fan al lui Russel Brand. Dar acum este unul dintre eroii mei personali. Bravo domnule!”, a mai scris un internaut.