Noul Cod Rutier din Italia permite confiscarea mașinilor înmatriculate în România
- Cora Muntean
- 10 decembrie 2018, 00:00
Noul Cod Rutier din Italia, intrat în vigoare în 4 decembrie, conține prevederi potrivit cărora românilor le este interzis să mai conducă autoturisme înmatriculate în România, dacă respectivii români au o rezidență care este mai mare de 60 de zile.
În caz contrar, acestora le sunt confiscate mașinile, iar măsura este pusă în aplicare chiar în aceste zile. Ministerul român de Externe a reacționat și verifică dacă acțiunile autorităților italiene nu aduc atingere liberei circulații și a tuturor drepturilor stabilite prin normele obligatorii ale Uniunii Europene.
În prezent, pe teritoriul Italiei, cetăţenii cu rezidenţa care depăşeşte 60 de zile pot circula doar cu autoturisme înregistrate cu numere de înmatriculare italiane. Cei care nu se conformează sunt amendați cu sume cuprinse între 700 și 2800 de euro. Autoritatea Rutieră italiană (Ufficio Motorizzazione Civile) dispune interdicția de circulație pentru vehiculul în cauză, care este sechestrat. În cazul în care, după 180 de zile de la data infracțiunii, nu au fost îndeplinite formalitățile pentru înmatricularea vehiculului în Italia, acesta este confiscat. Maşinile înmatriculate pe firme, luate în leasing sau închiriate pe termen lung de o societate străină pot circula în Italia fără limită de timp.
Hibele legii italiene
Românii din Italia au reacționat și au scris pe pagina Ambasadei României din Roma. Unii au găsit și portițe.
„Dragi români, va aduc la cunoștință că articolul 93 alineat 1bis din Codul Rutier Italian, face referire doar la persoanele cu reședință în Italia și nu la cei cu domiciliu. În cazul românilor care au Pașapoarte CRDS ( Pașapoart simplu electronic pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate) nu sunt precizate condițiile de aplicabilitate ale legii. Țin să precizez că din punctul meu de vedere, legea are multe alte hibe. Un exemplu ar fi că documentul de identitate al cetățenilor români rezidenți în Italia nu este valabil în afara teritoriului italian, deci în cazul în care ești oprit în altă țară, cartea mașinii poarta numele proprietarului și rezidența/ adresa din Italia, în timp ce cartea de identitate românescă (cea care poate fi luat în considerare atunci când tranzitezi alte țări) are adresa din România. Unde va fi trimisă amenda? Care adresă va fi respectată, care document e valabil?”, a scris Doru Badea, un avocat din Italia.
Costul total al cheltuielilor pentru înmatricularea unui autovehicul în Italia se ridică la 350 de euro, ia în ceea ce privește durata înmatriculării unei mașini străine, aceasta este de aproximativ două săptămâni.