Evenimentul Zilei > Actualitate > Noua urare între edili: „Ne bucurăm că suntem sănătoşi şi LIBERI”
Noua urare între edili: „Ne bucurăm că suntem sănătoşi şi LIBERI”

Noua urare între edili: „Ne bucurăm că suntem sănătoşi şi LIBERI”

Prezentă astăzi la şedinţa Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România, eveniment care reuneşte primarii de municipii membre ale AMR, primarul general, Gabriela Firea, a subliniat importantă activităţii celor care se află în fruntea unităţilor administrativ teritoriale, într-un moment în care a fi primar se poate spune că a devenit un sport extrem, o chestiune de curaj. Potrivit acesteia, noua urare între edili este: ne bucurăm să suntem sănătoşi şi liberi

"Se spune primarul semnează primarul. Ceea ce este complet incorect, căci cel care se află în fruntea unei primarii investeşte cu putere administrativă documentele întocmite de aparatul de specialitate. În mandatul meu de senator am încercat schimbarea acestei percepţii greşite, printr-o iniţiativa legislativă care modifică legea 215/2001 privind administraţia publică locală. Pe mulţi dintre dumneavoastră, primarii prezenţi aici, v-am avut parteneri în acest demers important pentru debirocratizarea şi profesionalizarea administraţiei publice locale, care degrevează primarii în cazul semnării unor documente a căror verificare necesită pregătire avansată în anumite domenii", a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Potrivit edilului-şef, acest proiect de lege prevedea primarii vor putea îşi delege din atribuţii viceprimarului, secretarului, conducătorilor departamentelor funcţionale sau personalului din aparatul de specialitate, precum şi conducătorilor instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, în funcţie de competenţele care le revin în domeniile respective.

"Ştim cu toţii, cei prezenţi aici, a fi primar este un domeniu dificil, complex şi riscant. M-am întâlnit cu mulţi dintre dumneavoastră înainte de începerea acestei dezbateri şi salutul dintre primari a devenit: Ne bucurăm suntem sănătoşi şi liberi! Acest lucru nu este o formă de normalitate, primarii trebuie răspundă în fără cetăţenilor, însă ce se întâmplă în unele cazuri nu mai ţine de democraţie" a declarat Gabriela Firea.

Firea: Legea Capitalei trebuie urgentată

În acelaşi timp, Primarul General al Capitalei a arătat , în decursul celor 8 luni care au trecut de la preluarea mandatului, a lucrat împreună cu cei 6 primari de sector, o echipa puternică, în slujba cetăţenilor. Este pentru prima oară când Bucureştiul are în totalitate o echipa de primari ai PSD, iar Gabriela Firea a subliniat necesitatea urgentării unei Legi a Capitalei, document care va duce la constituirea unei Zone metropolitane bine definite, care se va dezvoltă sinergic, ceea ce va uşura rezolvarea unor probleme vitale: traficul, transportul în comun, sistemul sanitar, sistemul de învăţământ, poluarea, colectarea deşeurilor.

În final, Gabriela Firea a adresat un mesaj tuturor primarilor prezenţi la eveniment: "Ştiu cel mai dificil lucru pentru un primar este facă faţă unor critici nejustificate, unor încercări de intimidare. Este momentul nu ne mai temem de faptul vom fi criticaţi atunci când luăm decizia facem ceva în premieră pentru comunitate, cu respectarea tuturor prevederilor legale. Va dau exemplul PMB care a decis săptămâna trecută preia în administrare Arena Naţională, asta după ce a plătit ani de zile 2 milioane de euro unui operator. Prin această preluare, PMB va plăti de acum înainte jumătate din această suma. Vom demonstra ceea ce părea de neatins, nu este deloc aşa, iar cetăţenii vor avea numai de câştigat. Va îndemn aşadar, stimaţi colegi, transformăm teamă de critici, atunci când dorim introducem ceva nou, în curaj pentru aplicarea unor decizii care vor aduce lucruri bune pentru cetăţenii care aşteaptă de la noi punem în aplicare promisiunile făcute în campanie, pentru o viaţă mai bună."

La lucrările Adunării Generale a AMR au participat Preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, Preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Liviu Dragnea, Prim-ministrul României, domnul Sorin Grindeanu, Viceprim-ministrul, Ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), doamna Sevil Shhaideh, Viceprim- ministrul, Ministrul Mediului, domnul Daniel Constantin, precum şi alţi membri ai Guvernului României.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: