Evenimentul Zilei > Social > Nouă staţii de metrou, închise
Nouă staţii de metrou, închise

Nouă staţii de metrou, închise

Nouă staţii de metrou vor fi închise complet, iar celelalte vor avea o singură ieşire, timp de o săptămână, au anunţat şefii Metrorex

Metrorex anunţă începerea lucrărilor de modernizare a sistemului de control – acces în 41 de staţii de metrou. Modernizarea se va face în cinci etape şi are ca obiectiv îmbunătăţirea serviciilor şi creşterea confortului în timpul călătoriilor cu metroul.

Înnoirea sistemului de control-acces presupune înlocuirea liniei actuale de turnicheţi cu porţi de acces batante care facilitează atât intrarea, cât şi evacuarea rapidă a călătorilor în situaţii de urgenţă.

Unde nu mai opreşte trenul

În staţiile de metrou cu mai multe ieșiri, lucrările se vor executa etapizat. Se va închide câte un singur acces până la modernizarea completă a acestuia, după care se va trece la celălalt acces, pentru a se asigura intrarea/ ieşirea în staţie. „Din motive de securitate şi siguranţă a călătorilor, pe durata implementării proiectului, staţiile cu un singur acces vor fi închise pe o perioadă de maxim o săptămână”, au explicat reprezentanţii Metrorex. Acestea sunt: Pantelimon, Apărătorii Patriei, Costin Georgian, Pipera, Aurel Vlaicu, Dimitrie Leonida, Tineretului, Basarab şi Constantin Brâncoveanu. „Lucrările aferente acestei etape se vor desfăşura în vara acestui an, începând cu luna iunie, când fluxul de călători este scăzut. Metrorex va lua toate măsurile necesare pentru ca perioada de execuţie a lucrărilor să fie cât mai scurtă, iar impactul asupra călătorilor să fie minim”, au mai precizat sursele citate.

Noul sistem, testat într-o staţie

În stația Republica a fost implementat proiectul pilot pentru efectuarea testelor de funcționare a echipamentelor de control – acces. Acestea au înregistrat rezultate pozitive. Proiectul este finanţat din fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 şi este în valoare de 149,7 milioane de lei, fără TVA.

Automate de cartele care dau rest

Noile porţi de acces vor fi dotate atât cu un sistem de citire a benzii magnetice pentru actualele cartele, cât şi cu un sistem de citire a cardurilor contactless. Acesta din urmă va putea fi utilizat după finalizarea lucrărilor de modernizare a sistemului de control – acces din toate staţiile de metrou. Totodată, în cadrul proiectului sunt achiziţionate 139 de automate moderne de vândut cartele, care sunt prevăzute să dea rest şi să funcţioneze inclusiv cu POS.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.