Noua ordine mondială va fi chineză? Cum vrea Beijingul să controleze lumea

Noua ordine mondială va fi chineză? Cum vrea Beijingul să controleze lumea Xi Jinping face noi modificări în cadrul armatei. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Revista "Foreign Affairs" consacră în numărul următor un amplu dosar revenirii puterii chineze în prim-planul scenei mondiale, după erorile perioadei "zero Covid". O reafirmare chineză care ar fi periculos să fie ignorată...

Ordinea mondială alternativă chineză 

Poate China remodela lumea?

Revista americană "Foreign Affairs" îşi pune întrebări, în numărul din mai-iunie, despre "ordinea alternativă" pe care o propune China și despre "învăţămintele pe care America ar trebui să le tragă din asta", arată Courrier International.

"Ambiția președintelui chinez, Xi Jinping, de a reface lumea este acum de netăgăduit", spune eseista Elizabeth Economy. El vrea să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze organizațiile internaționale de ceea ce el consideră "valori occidentale":

Ne puteți urmări și pe Google News

"În noua sa ordine multipolară, instituțiile și normele globale vor fi susținute de noțiunile chineze de securitate comună și dezvoltare economică. China nu va mai trebui să lupte pentru dominație. Rolul său central va fi garantat".

Xi Jinping vrea să doboare dolarul

Pericolul suprem, potrivit autoarei: Xi Jinping vrea să doboare dolarul american de pe piedestal și să elimine controlul Washingtonului asupra tehnologiilor esențiale. Cu toate acestea, "în afara Chinei, aceste proclamații fanfaronarde și pline de auto-satisfacţie sunt în general ignorate sau respinse de oficialii americani". Aceasta este o greșeală, explică Elizabeth Economy, în opinia căreia "China reușește acum să se prezinte [în fața lumii] ca agentul unei schimbări binevenite, în timp ce portretizează Statele Unite ca pe apărătorul unui statu-quo pe care puțini oameni îl apreciază în mod deosebit".

Simbolul dolarului american

Simbolul dolarului american. Sursa foto: 297069503 © NeoLeo3D | Dreamstime.com

Încălzire americano-chineză

Ca atare, vizita surpriză la Beijing a secretarului de stat american, Antony Blinken, începută miercuri, 24 aprilie, nu pare să se înscrie în această nouă situație.

Datorită unei relative încălziri a relațiilor dintre cele două țări, șeful diplomației americane vine să-și avertizeze omologii, anunță "The Guardian", că "Washingtonul și aliații săi europeni nu mai sunt pregătiți să tolereze vânzarea de către China a componentelor de armament și produselor cu dublă utilizare Rusiei, ceea ce îl ajută pe Vladimir Putin să-și reconstruiască și să-și modernizeze fabricile de armament".

(Traducere: RADOR RADIO ROMÂNIA)