Război Israel, ziua 216. SUA au oprit transportul de arme către Israel

Război Israel, ziua 216. SUA au oprit transportul de arme către Israel Sursa foto: Pixabay

Război Israel, ziua 216. Relația dintre Statele Unite și Israel se află pe muchie de cuțit, după ce Statele Unite au suspendat livrarea unei încărcături de bombe săptămâna trecută. Hotărârea a fost luată în contextul în care Israelul nu a răspuns "îngrijorărilor" exprimate de Washington cu privire la ofensiva anunțată la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, a declarat marți un oficial american de rang înalt, conform AFP.

Război Israel. SUA au oprit transportul de arme către Israel

„Am suspendat livrarea unei încărcături de arme săptămâna trecută. Ea era formată din 1.800 de bombe de 2.000 de livre (907 kg) şi 1.700 de bombe de 500 de livre (226 kg)”, a declarat acest înalt responsabil al administraţiei preşedintelui Joe Biden sub acoperirea anonimatului.

„Nu am luat o decizie definitivă asupra modului în care vom proceda cu acest transport”, a adăugat el.

Decizia a fost luată în contextul în care Washingtonul se opune unei ofensive de amploare la Rafah, pregătită acum de trupele israeliene. Administrația de la Washington a subliniat ferm că nu va sprijini o ofensivă fără un plan credibil pentru a proteja civilii care s-au adăpostit la Rafah. Joe Biden și-a reiterat "poziția sa fermă" prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În contextul în care liderii israelieni păreau să se apropie de o decizie privind o astfel de operaţiune, am început să examinăm cu atenţie propunerile privind transferul anumitor arme în Israel care ar putea fi utilizate la Rafah. Asta a început în aprilie”, a explicat acest înalt responsabil.

Acesta a mai menționat că Washingtonul este preocupat în special de utilizarea bombelor mai grele de 225 de kilograme și de "impactul pe care acestea l-ar putea avea în mediile urbane aglomerate, așa cum am văzut în alte zone din Gaza".

Departamentul de Stat american examinează și alte transferuri de arme, printre care se numără și utilizarea de bombe de precizie cunoscute sub denumirea de JDAM (bombă ghidată la distanță), a menționat oficialul american.

Război în Israel, Gaza

O invazie israeliană în Rafah ar avea consecințe teribile. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Război Israel. Oficialii israelieni ar fi frustrați în fața deciziei SUA

Oficialii israelieni și-au exprimat în privat frustrarea față de oficialii americani în legătură cu pauza în transportul de muniții, potrivit unei surse citate de CNN.

Oficiali israelieni au exprimat în privat oficialilor americani "o frustrare profundă" cu privire la pauza unui transport de bombe, precum și la informările mass-media americane pe această temă, potrivit unei surse informate în acest sens.

Oficialii și-au exprimat îngrijorarea "că mișcarea ar putea pune în pericol negocierile privind acordul de luare de ostatici într-un moment critic", a declarat sursa pentru sursa menționată.

Sursa nu a precizat la ce nivel au avut loc conversațiile.

„Israelienii au subliniat, de asemenea, că presiunea ar trebui să fie îndreptată spre Hamas, nu spre Israel, și au reiterat așteptările lor ca SUA să continue să fie alături de Israel în lupta pentru a învinge Hamas", a mai spus sursa.

Israelul pune stăpânire pe punctul de trecere vital Rafah din Gaza, dar SUA afirmă că nu este vorba de invazia totală de care mulți se tem

Război Israel. Trupele israeliene au preluat marți controlul asupra punctului de trecere a frontierei Rafah din Gaza, un punct vital, în ceea ce Casa Albă a descris drept o operațiune limitată, în timp ce temerile privind o invazie la scară largă a orașului din sudul țării cresc, iar discuțiile cu Hamas privind încetarea focului și eliberarea ostaticilor rămân pe muchie de cuțit.

Incursiunea israeliană a avut loc după ore întregi de lovituri în războiul dintre Israel și Hamas, care durează acum 7 luni, grupul militant declarând luni că a acceptat o propunere de încetare a focului despre care Israelul a insistat că nu respectă propriile sale cerințe de bază.

Mișcările diplomatice cu miză mare și politica militară au lăsat o rază de speranță pentru un acord care să aducă cel puțin o pauză în războiul care a ucis peste 34.700 de palestinieni, potrivit oficialilor locali din domeniul sănătății, și a devastat Fâșia Gaza.

Prin capturarea punctului de trecere Rafah, Israelul a obținut controlul deplin asupra intrării și ieșirii persoanelor și bunurilor pentru prima dată de când și-a retras soldații și coloniștii din Gaza în 2005, deși a menținut mult timp o blocadă a enclavei de coastă în cooperare cu Egiptul.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a numit capturarea punctului de trecere un „pas important” în direcția dezmembrării capacităților militare și de guvernare ale Hamas, iar ministrul apărării, Yoav Gallant, a declarat că Israelul va "aprofunda" operațiunea de la Rafah dacă discuțiile privind acordul privind ostaticii vor eșua.

Osama Hamdan, un oficial Hamas cu sediul la Beirut, a declarat că gruparea militantă nu va răspunde la presiuni sau amenințări militare și nu va accepta nicio "forță de ocupație" la punctul de trecere Rafah.

Război Israel. Presiunea asupra Hamas pentru un acord mai bun: principala prioritate a Israelului

Editorialistul israelian Akiva Eldar afirmă că salvarea prizonierilor din Gaza nu este o prioritate pentru guvernul condus de Netanyahu. De asemenea, el l-a acuzat pe prim-ministru că "pariază pe viețile prizonierilor israelieni".

„Prima prioritate a guvernului este de a pune mai multă presiune asupra Hamas, ceea ce consideră că le va aduce o înțelegere mai bună", a declarat el pentru Al Jazeera.

Eldar a precizat că americanii au suspendat un transfer de arme către Israel, „dar atâta timp cât nu vor pune piciorul în prag și nu vor spune că e destul", atacurile asupra Gaza vor continua.

Totodată acesta susține că presiunea publică este tot mai mare asupra lui Netanyahu și a cabinetului său.

„În opinia publică israeliană, în fiecare zi vedem tot mai mulți oameni demonstrând și închizând și blocând autostrăzi", a adăugat el.