Noua lege a pensiilor. Apare o categorie specială. Care sunt condițiile

Noua lege a pensiilor. Apare o categorie specială. Care sunt condițiile Pensionari.Sursa foto: Arhiva EVZ

În noua lege a pensiilor au fost incluși drept contribuabili ai sistemului public de pensii mai multe categorii de români. Proiectul a fost adoptat prin vot în plenul Senatului.

Noua lege a pensiilor a venit cu mai multe modificări. Persoanele care desfășoară activitate în calitate de prestator casnic vor putea fi contribuabili ai sistemului public de pensii.

Proiectul deja a fost adoptat prin vot în plenul Senatului și va fi transmis pentru dezbatere și vot final Camerei Deputaților.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii la dezbaterea proiectului în Senat, pe lângă cele 15 miliarde lei necesare indexării pensiilor, conform legislației în vigoare, cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024, aplicarea legii pensiilor de la 1 septembrie 2024 va avea un impact bugetar suplimentar de 10 miliarde lei anul viitor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cheltuielile totale din noua lege a pensiilor

Nicolae Ciucă a declarat că impactul aplicării legii în 2025 va fi de circa 33,1 miliarde lei. Cheltuielile totale cu pensiile în 2024 vor fi de 112 miliarde lei, cu încadrarea în 9,4% din PIB, conform Ministerului Muncii.

Proiectul noii legi a pensiilor a fost adoptat de către Guvern săptămâna trecută, dar modificările nu au luat sfârșit.

În lege au fost incluși drept contribuabili ai sistemului public de pensii persoanele care desfășoară activitate în calitate de prestator casnic. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.

„Sunt contribuabili ai sistemului public de pensii persoanele care desfășoară activitate în calitate de prestator și care datorează contribuția de asigurări sociale”, prevede proiectul adoptat de senatori. În cazul persoanelor care desfășoară activitate în calitate de prestator casnic, baza de calcul a contribuției de asigurări sociale este prevăzută de Legea nr.111/2022, mai prevede proiectul legii pensiilor.

Pensie

Noua lege a pensiilor. Apare o categorie specială. Care sunt condițiile. Sursa foto: Arhivă EVZ

Cum vor fi remunerați prestatorii casnici

Potrivit Legii nr.111/2022, prestatorii casnici vor fi remunerați prin tichete de activități casnice, care vor fi preschimbate apoi în bani la agențiile pentru ocuparea forței de muncă. Este vorba de servicii de curățenie/igienizare, spălat/călcat rufe, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

Suma care revine prestatorului

Suma netă care revine prestatorului casnic pentru un tichet de muncă de 15 lei va fi de 11,62 lei (ceea ce reprezintă 77,46% din valoarea nominală a tichetului de muncă). 22,53% din valoarea nominală a tichetului de muncă reprezintă contribuții și impozit.