Guvernul a adoptat Legea pensiilor. Urmează dezbateri în Parlament

Guvernul a adoptat Legea pensiilor. Urmează dezbateri în Parlament Sursa foto: Pixabay

După o întârziere de cinci ore față de momentul programat pentru începerea ședinței de Guvern cu privire la Legea pensiilor, aceasta a fost adoptată de Guvern în urmă cu câteva momente.

Legea pensiilor a fost adoptată după un scandal între partenerii de coaliție PSD și PNL, ce a durat aproape întreaga zi.

Marcel Boloș ar fi refuzat să-și dea avizul pentru noua lege care crește pensiile românilor, pentru că nu sunt bani, și i-ar fi cerut premierului să găsească soluții.

Legea pensiilor, adoptată de Guvernul Ciolacu

Ministerul Finanțelor susține că trebuie luate măsuri suplimentare pentru a crește veniturile. Inclusiv majorarea taxelor pentru mediul de afaceri și populație, pentru a acoperi impactul bugetar estimat la cel puțin 33 de miliarde de lei al Legii Pensiilor.

Acest impact nu a fost luat în considerare în propunerile inițiale de limite de cheltuieli pentru anul 2024 trimise Guvernului.

S-a terminat cu „paratrăsnetul” ministerul/ministrul Finanțelor. Guvernul Ciolacu, în ansamblu, să își asume foarte clar găsirea banilor pentru pensii.

Nu trebuie repetată greșeala din 2019 în perioada Guvernului Dăncilă în care se promiteau majorări de 40 la sută care nu se susțineau bugetar”, ar fi transmis Boloș colegilor liberali în timpul unei ședințe interne.

Nemulțumirile liberalilor pe noua lege

Legea pensiilor publice, redactată de Ministerul Muncii, a fost discutată în cadrul ședinței Guvernului.

Premierul Marcel Ciolacu a informat că avizul de la Ministerul de Finanțe a fost parcurs, după ce inițial au fost ridicate preocupări cu privire la impactul bugetar considerat excesiv, pe care PNL a solicitat clarificări.

pensie

Legea pensiilor, adoptată de Guvern. Sursa foto Arhiva EVZ

„Este nevoie de o clarificare pentru că aseară a apărut informaţia de la doamna Simona Bucura-Oprescu că impactul e de 55,6 miliarde de lei, iar din calculele Ministerului Finanțelor suma e diferită. Am solicitat să ne clarificăm care e suma reală pentru că e un impact mare pe care trebuie să ni-l asumam cu date concrete și să avem sustenabilitate pe această decizie.

La cifrele anunțate, de 55,6 miliarde de lei, impactul e de 3% din PIB, ceea ce e extraordinar de mult și trebuie să avem sustenabilitate”, a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, anterior ședinței de Guvern.

Legea pensiilor va merge în Parlament pentru aprobare

După adoptarea Legii pensiilor din Guvern, proiectul de lege va merge în Parlament pentru dezbateri și vot final.

Între timp, a fost așteptat avizul Consiliului Economic și Social (CES) pe proiectul legii pensiilor.

Ministerul Finanțelor a dat aviz condiționat pe proiectul legii pensiilor. Boloș a avertizat că dacă proiectul de lege intră în vigoare, deficitul bugetar va crește în 2024 la 5,5% din PIB. De altfel, în 2025 va ajunge la 6,1% din PIB.