Rareș Bogdan: Presiunea ANAF nu e pe marii evazioniști. Portul Constanța, evaziune „cosmică”

Rareș Bogdan: Presiunea ANAF nu e pe marii evazioniști. Portul Constanța, evaziune „cosmică”Rareș Bogdan. Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat că în Portul Constanța este o evaziune „la scară cosmică” și că nimeni nu face nimic. El a mai spus că ANAF trebuie să se axeze pe marii evazioniști, nu pe afacerile mici.

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat că în Portul Constanța este o evaziune „la scară cosmică” și că România nu poate face bani din combaterea evaziunii dacă nu va lua măsuri. Anterior, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a spus, referitor la legea pensiilor, că banii pot fi obținuți prin măsuri de combatere a evaziunii fiscale.

Rareș Bogdan, după declarația lui Boloș

„La discuțiile din Coaliție, Boloș a afirmat că nu există acești bani, că banii respectivi nu pot fi obținuți decât prin măsuri de combatere a evaziunii fiscale. De doi ani de zile ni se spune că vor fi introduse radarul mărfurilor și scanerul la granițele României. Nici azi nu sunt introduse.

Eu am încredere mare în Boloș, problema mea este că la Marii Contribuabili se află domnul Mișa, de pe vremea doamnei Dăncilă, la Vămi se află domnul Cupă, care este un PSD-ist de frunte din Buzău al domnului Marian Neacșu și în aștia doi nu am încredere, cum nu am încredere nici în ANAF.

De o săptămână s-a urcat cu picioarele pe microîntreprinderi, deja afectate. Colegii mei din Camera Deputaților, Florin Roman și Bogdan Huțucă, împreună cu Nazare, Cîțu, Sighiartău din Senat au solicitat ministrului Finanțelor să-i ceară la raport pe cei care se ocupă de încasările din Marii Contribuabili”, a mai spus Rareș Bogdan.

Portul Constanța

Rareș Bogdan, despre evaziune fiscală din România. De ce nu s-au luat măsuri. Sursa foto: 41333067 © Sebastiangh | Dreamstime.com

Rareș Bogdan, despre evaziunea din Portul Constanța

Acesta a mai declarat că cea mai mare evaziune fiscală este în zona Portului Constanța și că ar trebui introdusă Armata. El a spus că ANAF s-a urcat cu picioarele pe microîntreprinderi, nu pe marii evazioniști, așa cum ar fi fost normal.

„Presiunea ANAF nu este pe marii evazioniști, pe cei care aduc marfă nefiscalizată în Europa în marile depozite de legume-fructe pe granița de sud a României, în special în zona Giurgiu-Mehedinți sau pe zona Portului Constanța, unde este o zonă în care cred că ar trebui introdusă Armata, să facă ordine, că acolo evaziunea este la scară cosmică.

În loc să punem presiune pe marii evazioniști, pe cei care joacă în domeniul petrolului, fructelor, legumelor, marilor depozite angro, ANAF s-a urcat cu picioarele pe microîntreprinderi, pe magazine mici, pe fabrici mărunte, cu cinci, șase angajați, cu 60 de angajați și este extrem de grav că acest lucru nu este sancționat”, a mai spus el.

Ce se întâmplă în Portul Constanța

Rareș Bogdan consideră că problema evaziunii fiscale în Portul Constanța, pe vămile de sud ale României, poate să aducă la depozitele angro din jurul Bucureștiului bani la buget. El a declarat că ANAF-ul trebuie să își facă treabă și să verifice Portul Constanța.

„În Portul Constanța trec, pe zi, din cauza situației războiului din Ucraina, între 23.000 și 25.000 de containere, de la 5.000, înainte, de aproape cinci ori activitatea portului. De la începutul anului și până astăzi prin scanere au trecut 7.000 de containere, nici măcar cele dintr-o singură zi. Problema evaziunii fiscale în Portul Constanța, pe vămile de sud ale României, poate să aducă la depozitele angro din jurul Bucureștiului bani la buget”, a mai adăugat Bogdan.

El a mai explicat că „marea problemă a României este că, dacă nu reușim să scoatem acești bani din combaterea evaziunii și din creșterea încasării pe TVA, România îi va minți pe pensionari”, potrivit Digi24.