Popriri pe conturile românilor, fără înștiințare. Explicațiile ANAF

Popriri pe conturile românilor, fără înștiințare. Explicațiile ANAF ANAF / sursa foto: Arhiva EVZ

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) vine cu lămuriri privind propririle pe conturile românilor, fără înștiințare. Reprezentanții Fiscului explică și ce se întâmplă cu cei care nu-și achită obligațiile fiscale.

ANAF informează că s-au instituit 1.492 de popriri asupra sumelor datorate de debitori către terți, înregistrând o creștere de 4,70% în comparație cu prima jumătate a anului 2022.

ANAF, precizări după acuzații de popriri neanunțate

Instituția fiscală a citat prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, subliniind că atunci când debitorul nu își îndeplinește voluntar obligațiile fiscale datorate, autoritatea fiscală competentă inițiază măsuri de executare silită pentru achitarea acestora.

„În conformitate cu prevederile art. 230 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, executarea silită începe prin comunicarea somaţiei. În ceea ce privește înștiințarea contribuabililor cu privire la măsurile de executare silită întreprinse, respectiv somație și popriri, precizăm faptul că în situația în care debitorii sunt înrolați în Spațiul Privat Virtual, organele fiscale procedează la înștiințarea acestora în mod operativ prin intermediul acestuia.

Ne puteți urmări și pe Google News

În caz contrar, atât somația, cât și adresa de înștiințare privind înființarea popririi executorii, se comunică prin poștă, ceea ce conduce la un decalaj de timp de la momentul înființării popririi până la primirea de către debitor a unui astfel de document”, se menționează în cadrul unui comunicat de presă emis de către ANAF.

Cresc taxele și impozitele

Taxe și impozite, ANAF. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Executare silită va fi menținută dacă nu se achită obligațiile fiscale

Prin urmare, în absența achitării obligațiilor fiscale restante sau a notificării organului fiscal cu privire la intenția de a iniția procedura de mediere în termenul de 15 zile de la primirea somației, procesul de executare silită va fi menținut.

Conform prevederilor art. 236 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, pot fi supuse executării silite prin poprire orice sume identificabile ca venituri și disponibilități bănești în lei și în valută, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale deținute și/sau datorate, în orice calitate, de către terțe persoane debitorului sau care urmează să îi fie datorate și/sau deținute în viitor în conformitate cu relațiile juridice existente, mai transmite instituția.

ANAF a instalat aplicația e-Popriri încă din anul 2021

Pentru a institui popriri asupra fondurilor disponibile în conturile bancare și pentru a facilita ridicarea lor rapidă în situația în care obligațiile fiscale au fost achitate, începând din anul 2021, a fost implementată aplicația e-Popriri.

Prin intermediul acestei metode de poprire electronică, resursele financiare ale debitorului nu suferă consecințe pe termen lung.

Acest lucru se întâmplă deoarece aplicația e-Popriri primește informații despre sumele disponibile în conturile bancare susceptibile de poprire.

Mai apoi le organizează în ordine descrescătoare și, ulterior, solicită instituției financiare transferul doar al sumelor necesare pentru a acoperi poprirea, evitând astfel transferul integral al fondurilor bancare.

Recomandăm contribuabililor să se înroleze în Spațiul Privat Virtual, astfel încât să poată solicita ori să primească documente din partea administrației fiscale. Să poată accesa oricând situația fiscală proprie, luând astfel la cunoștință cu celeritate despre orice măsură întreprinsă de administrația fiscală în vederea stabilirii și recuperării obligațiilor fiscale, potrivit legii”, se mai arată în comunicatul ANAF.