Noua Lege a Educației prevede sancțiuni pentru părinți. Ce pățesc cei care refuză să semneze contractul educațional cu școala

Noua Lege a Educației prevede sancțiuni pentru părinți. Ce pățesc cei care refuză să semneze contractul educațional cu școala Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat joi că în Legea învățământului preuniversitar sunt o serie de sancțiuni pentru părinții care refuză să semneze contractul educațional cu școala. Ea vrea să-i oblige pe părinți să „vorbească cu respect despre școală și despre cadrele didactice”, în ciuda rezultatelor dezastruoase la testele Pisa și a nenumăratelor scandaluri privitoare la meditații.

Ligia Deca, ministrul Educației, susține că „vrea să reînvie respectul” pentru școală și cadre didactice. Ea își dorește ca părinții să vorbească cu respect despre această instituție și anunță că în Legea învățământului preuniversitar aflată în discuție sunt propuse sancțiuni pentru cei care refuză să semneze contractul educațional cu școala. Prin acest mod, ministrul vrea ca părinții să își asume responsabilitate.

„Dacă un copil are anumite limite la şcoală şi alte limite acasă, s-ar putea să fie un pic confuz vis-a-vis de ceea ce este permis şi ceea ce nu este permis. În Legea învăţământului preuniversitar am mai introdus un lucru. Ştii că fiecare familie semnează acel contract educaţional cu şcoala, acel contract include drepturi şi obligaţii atât pentru elevi, cât şi pentru şcoală, cât şi pentru familie.

În lege, ca urmare a faptului că am înţeles că sunt părinţi care nu doresc să semneze acest contract, am introdus sancţiuni pentru acele familii care refuză să-şi asume şi partea de responsabilitate, nu numai partea de drepturi pe care, firesc, elevii le au. Dar nu e vorba despre sancţiuni. Sigur că avem nevoie şi de limite, ceea ce trebuie să înţelegem este faptul că ceea ce facem noi, ca adulţi, are consecinţe pentru copii. De aceea, îndemn familiile să vorbească cu respect despre şcoală, cu respect despre cadrele didactice”, a afirmat Ligia Deca, miercuri, într-un interviu pentru TVR Info.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce este contractul educațional

Acest contract educațional va fi semnat la înscrierea antepreșcolarului, a preșcolarului sau a elevului într-o unitate de învățământ. El este semnat de directorul unității de învățământ și părinții/reprezentantul legal ai/al acestora/elevul major. În el sunt prezentate o serie de drepturi dar și obligațiile reciproce, garantând drepturile beneficiarilor primari și secundari, în conformitate cu prevederile contractului educațional-tip, aprobat prin ordin al ministrului Educației.

Contractul educațional va cuprinde, obligatoriu, clauze iar, în funcție de specificul fiecărei unități, prin hotărârea Consiliului de Administrație, pot fi adăugate și alte clauze, a căror natură nu poate afecta interesul superior al antepreșcolarului, al preșcolarului sau al elevului.

„Direcţiile Judeţene de Învăţământ Preuniversitar/Direcţia Municipiului Bucureşti de Învăţământ Preuniversitar, denumite în continuare DJIP/DMBIP, verifică modul de respectare a prevederilor contractului educaţional (...) din oficiu sau la sesizarea părintelui/reprezentantului legal/elevului major sau a directorului unităţii de învăţământ preuniversitar şi poate dispune aplicarea unor măsuri sau sancţiuni, în conformitate cu prevederile metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei”, stipulează proiectul publicat pe portalul Ministerului Educaţiei.