Ligia Deca susține ideea exmatriculării provizorii a elevilor. Școlile disciplinare nu sunt o soluție

Ligia Deca susține ideea exmatriculării provizorii a elevilor. Școlile disciplinare nu sunt o soluție Ligia Deca. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ministrul Educației Naționale susține propunerea ca ”elevii problemă” să poată fi exmatriculați pe perioade scurte de timp, care pot ajunge la maxim cinci zile. Soluția vine pe fondul scandalurilor legate de înjunghierea unei profesoare de japoneză și de scenele obscene de la o școală din Prahova.

Ligia Deca a fost prezentă în Parlamentul României, unde a fost a fost chestionată cu privire la scandalurile legate de atacarea sau umilirea unor profesori, de către elevi.

Propunerea sindicatelor din Învățământ, care se referă la exmatricularea provizorie a elevilor problemă, este una binevenită.

O altă propunere se referă la montarea de camere de luat vederi în fiecare clasă, din școlile românești, astfel încât elevii să poate fi monitorizați mai atent.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Avem un regim acolo, trebuie să avem grijă vizavi de dreptul la imagine, de dreptul profesorului de a nu fi supravegheat în timpul orelor dar eu cred că pentru interesul public, cum ar fi combaterea violenţei, ar putea fi o măsură care previne, faptul că ştiu că se poate vedea fapta antisocială şi sigur numai anumite persoane autorizate ar trebui să aibă acces la aceste înregistrări, dar şi în opinia mea ele ar putea reprezenta o soluţie”, a arătat ministrul.

Școlile disciplinare nu sunt o soluție

Sindicatele au mai propus înființarea unor școli disciplinare, unde elevii care comit acte de violență împotriva profesorilor sau a altor colegi, să poate fi transferați.

Ministrul Educației a mai spus că astfel de centre există, referindu-se la școlile de corecție, dar că aceste măsuri pot fi dispuse doar de un judecător.

”Deci acolo avem o procedură extrem de clară din punct de vedere juridic. Nu cred că ne trebuie segregare de tip centre de reeducare aşa cum existau în perioada de dinainte de 1989. Cred că în deceniile care au trecut am văzut că există soluţii mult mai eficiente pentru reabilitarea elevilor. De altfel, Asociaţia Psihologilor atrage atenţia asupra acestor măsuri care pot da fals impresia că rezolvă problema dar de facto nu adresează cauzele”, a arătat Deca, citată de Știripesurse.

Ministrul Educației a mai spus că susține ideea consilierii psihologilor a elevilor care comit gesturi antisociale, chiar și împotriva unor profesori.