Noua „jucărie” militară a Chinei: Cum va obține Beijingul controlul asupra Pacificului. Imaginile din satelit au dat pe față toate secretele

Noua „jucărie” militară a Chinei: Cum va obține Beijingul controlul asupra Pacificului. Imaginile din satelit au dat pe față toate secretele sursă: Twitter

Noua creație militară a Chinei prezintă o tehnologie mai avansată decât orice altceva cu care se mândrește țara în prezent și ar putea ajuta Beijingul să preia controlul asupra Pacificului. Analiza imaginilor din satelit ale șantierului naval Jiangnan arată că portavionul chinezesc de tip 003 dispune de o tehnologie de lansare a aeronavelor asemănătoare cu sistemul de catapultare folosit de portavioanele americane, a declarat un grup de experți de la Washington. Noul instrument al Chinei ar putea fi finalizat în februarie 2022.

Centrul american pentru studii strategice și internaționale (CSIS) a transmis într-un raport publicat în această săptămână că „pe baza informațiilor disponibile și a progreselor observate la Jiangnan, specialiștii estimează că portavionul tip 003 va fi lansat în aproximativ trei până la șase luni”.

Portavionul tip 003 va ajuta China să preia controlul asupra Pacificului

Marina Armatei Populare de Eliberare (PLAN) este deja cea mai mare forță navală din lume și prezintă 355 de nave și submarine. Portavionul tip 003 va ajuta Beijingul să-și exercite controlul asupra Pacificului, permițând Chinei să lanseze o varietate mai mare de avioane - mai rapide și cu mai multă muniție, spun experții.

Departamentul american al Apărării a descris marina Beijingului ca fiind „o forță din ce în ce mai modernă și mai flexibilă” în raportul anual pentru 2021, transmis către Congres, privind evoluțiile militare ale Chinei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a evidențiat accentul pus de China pe eliminarea treptată a „generațiilor sale anterioare de platforme”, Liaoning și Shandong, pentru a implementa „nave de luptă multirol mai mari și moderne”.

Matthew Funaiole, cercetător senior la CSIS's China Project, a numit portavionul tip 003 „prima incursiune a armatei chineze într-un portavion modern”. „S-au angajat cu adevărat să construiască un program de portavioane și continuă să progreseze și să-și întreacă limitele când vine vorba de ceea ce pot concepe”, a spus cercetătorul.

„Companiile străine ar face bine să se gândească dacă navele lor ar trebui să fie construite în paralele cu navele de război chinezești”

Imaginile comerciale din satelit ale șantierului naval Jiangnan au fost capturate pe 23 octombrie. Acestea arată că insula turnului de control al punții de zbor era gata, cu radarele și lifturile care ar trebui să fie adăugate în curând. Două deschideri mari în punte, care până curând erau închise, sugerează că motoarele au fost introduse în fuselaj.

Portavionul tip 003 are peste 300 de metri și poate găzdui câteva zeci de avioane, elicoptere și avioane de sprijin. Guvernul lui Xi Jinping l-a pus în funcțiune la sfârșitul anului 2019, în încercarea de a recupera decalajul față de SUA - care are 11 nave în serviciu - în ceea ce privește puterea navală.

Având în vedere că nava va putea în curând să se strecoare pe râul Yangtze, CSIS a avertizat: „Natura cu dublă utilizare a șantierelor navale chineze ar trebui să ridice semnale de alarmă importante. Companiile străine ar face bine să se gândească dacă navele lor ar trebui să fie construite în paralele cu navele de război chinezești”, făcând referire inclusiv la tehnologia portavionului tip 003, potrivit CNN.