Alertă de gradul zero. Patru nave de război ale Chinei au intrat în zona economică exclusivă a SUA. FOTO

Alertă de gradul zero. Patru nave de război ale Chinei au intrat în zona economică exclusivă a SUA. FOTO Sursa foto: EVZ

Garda de Coastă SUA a lansat recent un set de imagini a patru nave de război chineze Legend USCGC Bertholf care navighează în zona economică exclusivă a Americii, în apropierea insulelor Aleutine din Alaska.

China a trimis un grup operativ de nave de război conduse de mândria flotei Beijingului pentru a patrula apele în largul Alaska, escaladând rivalitatea cu Statele Unite pentru dominația maritimă. Două distrugătoare de rachete ghidate, despre care se crede că sunt nave de tip 055 Nanchang și de tip 052D Guiyang, li s-au alăturat o navă de supraveghere și o navă de aprovizionare  care a navigat în zona economică exclusivă a SUA de pe lanțul Insulelor Aleutine. Image

Patru nave de război chineze au navigat în zona economică exclusivă a SUA, incidentul fiind confirmat de Garda de Coastă americană.

Garda de Coastă americană este cea care a dat publicității și imagini după ce a anunțat că patru nave chineze au navigat în zona economică exclusivă a Statelor Unite. USCGC Bertholf, navă a Gărzii de Coastă a SUA, a identificat navele chineze care navigau în apropierea insulelor americane.

Un site web afiliat Departamentului de Apărare al SUA a raportat duminică că o flotilă navală a Armatei Populare de Eliberare a Chinei (PLA), cu una dintre cele mai puternice nave de război din China, au navigat recent în apele internaționale din apropierea Alaska.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apariția navele de război în apropiere de Alaska înseamnă „afișarea capacităților navelor sau o contramăsură împotriva provocării SUA”

Incidentul a avut loc între 29 și 30 august 2021, dar imaginile au fost date publicității abia în aceste zile de către US Army. Sursa citată precizează că navele chineze au fost surprinse „în apele internaționale din interiorul zonei economice exclusive a SUA”.

Nu este prima dată când Marina PLA trimite nave de război în regiune. În 2015, cinci nave PLA Navy au tranzitat rapid și continuu prin lanțul Insulelor Aleutine într-o manieră conformă cu legislația internațională, a informat la momentul respectiv News Naval Institute News. A fost un „pasaj inocent” pe o rază de 12 mile marine din Insulele Aleutine, se arată în raport.

Image

Nu e clar despre ce nave chineze a fost vorba, dar având în vedere că autoritățile japoneze au raportat că patru nave chineze ale Armatei de Eliberare a Poporului tranzitau din est spre vest, prin strâmtoarea Soya, cel mai probabil sunt cele identificate la finalul lunii august în zona economică exclusivă a SUA din Alaska.

Ar putea fi vorba de un distrugător Type 005, un distrugător Type 052D, o navă de reaprovizionare Type 903 și o navă auxiliară de cercetare și informare

China a denunțat în repetate rânduri prezența navelor americane în Marea Chinei de Sud și în Strâmtoarea Taiwan, revendicate în cvasitotalitate de Beijing. Ca răspuns, în ultimele zile, redactorul șef al publicației chineze Global Times, entitate media aflată sub controlul regimului comunist chinez, a transmis pe o rețea de socializare că speră ca SUA să respecte „același standard privind libertatea de navigație” în momentul în care navele de război chineze „vor traversa Marea Caraibelor” sau „chiar într-o zi, vor naviga pe lângă Guam sau Hawaii”, scrie globaltime