China face o demonstrație de forță cu noul portavion. Imaginile obținute din satelit îi îngrijorează pe americani

China face o demonstrație de forță cu noul portavion. Imaginile obținute din satelit îi îngrijorează pe americani sursă: Twitter

China se pregătește să finalizeze în lunile viitoare proiectul unui portavion care va fi la fel de performant ca cele pe care le dețin rivalii din SUA.

Un nou portavion chinezesc, cu o tehnologie aproape egală cu cea dezvoltată de americani, ar putea fi lansat la apă chiar în luna februarie a anului viitor, potrivit unei analize a imaginilor din satelit surprinse deasupra unui șantier din Shanghai.

În imaginile furnizate de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), portavionul - cunoscut doar sub numele de Type 003 - poate fi văzut pe punctul de a fi finalizat la data de 23 octombrie.

China vrea să demonstreze că este o mare forță maritimă, cu nimic inferioară Americii

Instalarea principalelor componente externe și interne, inclusiv a centralelor electrice și a sistemului de lansare a avioanelor, pare fie finalizată, fie pe punctul de a fi finalizată, a precizat CSIS. Doar câteva elemente suplimentare - cum ar fi sistemele radar și de armament - mai trebuie instalate înainte ca nava să se poată strecura în râul Yangtze, au adăugat analiștii.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pe baza informațiilor disponibile și a progreselor observate la Jiangnan, autorii estimează că nava Type 003 va fi lansată în aproximativ trei până la șase luni”, au spus cei de la CSIS, conform CNN.

După ce va fi gata, nava va fi al treilea portavion al Chinei și al doilea portavion de producție internă. Însă, spre deosebire de navele surori, Liaoning și Shandong, experții au declarat că Type 003 va dispune de o tehnologie mai avansată de lansare a aeronavelor, asemănătoare cu sistemul de catapultare, ce este folosit de portavioanele americane.

Noile lansatoare vor permite Chinei să lanseze o varietate mai mare de avioane de pe Type 003 mai repede și cu mai multă muniție. Matthew Funaiole, un specialist al CSIS's China Project, a declarat că Type 003 va fi „prima incursiune a armatei chineze într-un portavion modern”.

„S-au angajat cu adevărat să construiască un program de portavioane”

„Acesta este un pas înainte destul de semnificativ. S-au angajat cu adevărat să construiască un program de portavioane și continuă să împingă limitele a ceea ce sunt capabili să facă. China vrea să arate că este o forță maritimă cu nimic mai prejos decât SUA”, a spus Funaiole, conform sursei citate.