Legătura neștiută dintre Regele Mihai și CIA! Ce ofertă fabuloasă a primit din partea americanilor

Legătura neștiută dintre Regele Mihai și CIA! Ce ofertă fabuloasă a primit din partea americanilor

Un simbol pentru mulți în timpul comunismului, dar și după '89, Regele Mihai continuă să stârnească interes, căci rămâne foarte iubit de români. Anul acesta se împlinește un centenar de la nașterea lui Mihai I. History Chanell a difuzat un film realizat de John Florescu și echipa sa, „Regele Mihai: Drumul spre casă”. John Florescu, a fost invitatul unei ediții speciale EVZ Istoric și a dat detalii mai puțin cunoscute despre legătura dintre monarh și CIA, dar și cu Securitate.

Ediția de vineri a emisiunii EVZ Istoric a pus accentul pe misiuni ale CIA și ale Securității legate de persoana și de anturajul fostului monarh al României, de la a cărui naștere în 2021sărbătorim 100 de ani. John Florescu, fiul istoricului Radu Florescu, este realizator al mai multor filme despre Casa Regală. „Regele Mihai: Drumul spre casă” preia povestea dramatică a exilului unui tânăr adesea solitar, ținut in joc de șah între Vest și Rusia Sovietică. Regele a fost prins în încercările CIA de a înființa o rezistență armată în România, a fost spionat în exil de agenții temutei Securități a lui Ceaușescu.

„A fost un simbol de care mulți români se agățau, simbolul unei vieți mai libere. Dar tragicul nostru rege a rămas personaj secundar... Din suta de ani rămân câteva gesturi importante și o mulțime de gesturi frumoase cărora noi le-am întors spatele”, a declarat gazda emisiunii, jurnalistul Alecu Racoviceanu, în preambulul acesteia.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Regele Mihai spunea că țara a pierdut sensul ei spiritual”

„În 2003 am fost la Palatul Elisabeta și am vorbit cu regele. A fost o conversație de două zile, mi-a explicat viața lor și relația cu tatăl său Carol al II-lea. A spus cuvinte frumoase despre el. Primul film Războiul regelui este despre momentul în care a plecat din România, ianuarie 1948, pentru că e o ruptură acolo. Nu am utilizat minute din cele 5 ore(n.r. - rămase din filmul menționat) și era material interesant. Am avut un contact de la Palatul Buckingham prin Prințul Philip. A vrut să vorbească despre verișorul lui. A fost fără cameră, numai audio. (...) Am citit 600 de pagini despre rege și interviul cu Filip. Regele spunea că în România s-a pierdut simțul inițiativei, țara a pierdut sensul spiritual. România a fost până acum o țară foarte spirituală,în spirit ortodox”.

A fost supravegheat de Securitate tot drumul până în Elveția

Chestionat de cercetătoarea Alice Barbu ce diferență crede că există între o Românie cu președinte la cârmă și una condusă de un rege, invitatul a precizat: „Noi ne-am născut așa cu regele, dar nu avem niciun partid de centru dreapta și nici orientat spre bani (n.r. - în sensul de a crește salarii, pensii etc.). Noi suntem arbitri”.

Președintele american Harry Truman

John Florescu a povestit momentul plecării definitive din țară a tânărului monarh. A fost frică fiindcă nu știi dacă pleci către vest sau Moscova. În tren a avut oameni ai Securității. Ca să ajungă în Elveția Securitatea a fost foarte atentă ce face, a fost pe tot parcursul (n.r. - drumului).

Era convins că legal rămăsese regele României”

A plecat la Londra, apoi la Casa Albă să discute cu Truman. Au fost discuții cu Kremlin și Washington. S-a dus în această primă vizită cu o idee foarte clară. Vroia să spună că hârtia sa de abidcare nu e legală. În 2003 mai era convins că legal rămăsese regele României. Am găsit în documentele CIA, Mihai a fost obligat să semneze documentul (n.r. - de abdicare). Niciodată nu a reușit regele să redeschidă subiectul legalității actului de abdicare. Guvernul american are simpatie, dar nu sunt interesați să intre în discuție (n.r. - mesajul întrevederii regelui cu Truman). Franz Wisner a fost aici în 1944, l-a cunoscut pe rege. A revenit la Washington. CIA a avut ideea să facă o ofertă Regelui Mihai: 60.000 dolari (echivalentul a jumătate de milion de dolari), casă și ajutor. Regele a fost interesat, dar a fost cercetat îndeaproape și a zis Nu merci”, a explicat John Florescu.

Versiunea integrală a emisiunii poate fi vizionată aici: