Noua Casă sau credit ipotecar. Cea mai avantajoasă variantă în 2024

Noua Casă sau credit ipotecar. Cea mai avantajoasă variantă în 2024 Sursa foto: Dreamstime.com

Noua Casă sau credit ipotecar? Din ce în ce mai mulți români se află în incertitudine atunci când sunt în pragul de a solicita și a alege un tip de credit pentru achiziționarea unei locuințe.

Noua Casă sau credit ipotecar. Este întrebarea pe care tot mai mulți români și-o adresează atunci când vine vorba de achiziționarea unei locuințe.

Creditul ipotecar și programul Noua Casă reprezintă două modalități distincte de finanțare pentru cumpărarea unei proprietăți, principala lor diferență fiind tipul de garanție utilizat.

La creditul ipotecar, garanția este constituită de ipotecă, adică casa pe care intenționăm să o achiziționăm. În Programul Noua Casă, garanția este oferită de stat, adică statul garantează împrumutul. Este important să evaluăm care variantă este mai avantajoasă atunci când dorim să achiziționăm o locuință.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noua Casă vs credit ipotecar

Când vine vorba de cumpărarea unei locuințe, românii se confruntă cu diverse provocări. Mulți aleg să apeleze la un credit ipotecar, în timp ce alții aleg programul Noua Casă.

Programul Prima Casă, redenumit Noua Casă începând cu anul 2024, este o inițiativă prin care românii pot achiziționa o locuință prin intermediul unui credit garantat de stat.

Noua Casă 2024 se adresează românilor care doresc să-și achiziționeze o locuință nouă. Pentru a participa la program, solicitantul trebuie să îndeplinească anumite criterii, printre care să achiziționeze o singură locuință prin creditul garantat oferit de program, să nu dețină în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio altă locuință și să fie împrumutatul principal în raport cu instituția financiară.

Persoanele care doresc să obțină un credit prin intermediul programului Noua Casă trebuie să asigure un avans minim obligatoriu pentru locuința dorită.

Este important să cunoaștem și dezavantajele programului Noua Casă 2024. Acestea includ restricții precum imposibilitatea vânzării locuinței timp de cinci ani de la achiziționare, interdicția de a folosi locuința în scop comercial sau de a o închiria fără consimțământul băncii și al Fondului de Garantare, iar în caz de întârziere la plata ratelor, executarea silită poate surveni foarte rapid, după doar 60 de zile.

Programul Noua Casă oferă finanțare în moneda națională pentru achiziționarea unei singure locuințe.

noua casa, locuinta, credit locuinta

Sursa foto: 115306071 © Dechev | Dreamstime.com

De ce tot mai mulți români aleg creditul ipotecar

Românii aleg ambele forme de împrumut bancar, dar în majoritatea cazurilor optează pentru creditul ipotecar atunci când doresc să-și cumpere o locuință.

Creditul ipotecar reprezintă o formă de împrumut acordată de către o instituție bancară, care solicită drept garanție imobiliară locuința pe care dorim să o achiziționăm. Valoarea efectivă a creditului este determinată în funcție de capacitățile financiare ale clientului. Pe durata contractului de creditare, imobilul este deținut de către bancă. De obicei, finalizarea contractului de creditare poate dura 30 de ani sau chiar mai mult.

credit ipotecar, rate

Sursa foto: Dreamstime

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru un credit ipotecar

Pentru a obține un credit ipotecar, solicitantul trebuie să furnizeze documente care să ateste capacitatea sa de a achiziționa imobilul. Valoarea maximă a unui credit ipotecar este, în general, de aproximativ 75-85% din valoarea imobilului ipotecat.

Înainte de acordarea unui credit ipotecar, banca efectuează o evaluare a imobilului care va fi pus ca garanție și stabilește o valoare de piață pentru acesta. Adesea, obținerea unui credit ipotecar este condiționată de achitarea unui avans, în special în cazul unui imobil care urmează să fie construit. Valoarea acestui avans poate varia între 15 și 40% din valoarea creditului solicitat.

Cel mai important inconvenient al creditului ipotecar constă în necesitatea de a plăti un avans inițial de cel puțin 15%, în majoritatea cazurilor.