Un nou studiu schimbă percepția despre cai. Animalele pot gândi și plănui în avans

Un nou studiu schimbă percepția despre cai. Animalele pot gândi și plănui în avans Cai, sursa foto: wikipedia

Vechiul proverb englezesc „poți duce un cal la apă, dar nu-l poți face să bea" a fost folosit încă din secolul al XVI-lea pentru a descrie dificultatea de a determina pe cineva să acționeze în interesul său.

Acum, cercetările efectuate de oamenii de știință din domeniul ecvinesc sugerează că această expresie a fost folosită în mod greșit pentru a denigra caii timp de secole.

Un plan făcut în avans

Caii au capacitatea de a gândi și de a planifica în avans. Și sunt mult mai inteligenți decât credeau oamenii de știință până acum. Asta conform unui studiu al Universității Nottingham Trent care a analizat răspunsurile animalelor la un joc bazat pe recompensă.

Caii și-au adaptat ingenios abordarea jocului pentru a obține cele mai multe bunătăți. Au depus, în același timp, și cel mai mic efort.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cercetările anterioare au sugerat că caii răspund pur și simplu la stimuli pe moment. Nu privesc înainte, nu se gândesc și nu își planifică acțiunile în mod proactiv. În timp ce studiul nostru arată că ei sunt conștienți de consecințele și rezultatele acțiunilor lor", a declarat cercetătoarea principală, Louise Evans.

Recompensă pentru cai

La jocul în trei etape au participat 20 de cai. Care au fost recompensați inițial cu o recompensă doar pentru că au atins cu nasul o bucată de carton. Apoi, în a doua etapă, cercetătorii au început să pornească un "stop". Caii primeau o gustare doar dacă atingeau cardul în timp ce lumina de oprire era stinsă.

La început, aceștia au ignorat lumina și au continuat să atingă cardul fără discernământ. Indiferent dacă lumina era aprinsă sau nu.

Dar când, în etapa a treia, cercetătorii au introdus o sancțiune pentru atingerea cardului în timp ce lumina de oprire era aprinsă, o pauză de 10 secunde în timpul căreia caii nu puteau juca deloc jocul, echipa a constatat o reducere bruscă și extrem de semnificativă a erorilor tuturor participanților ecvini. Caii au început să atingă corect cardul doar la momentul potrivit pentru a primi o recompensă.

„Acea pauză a fost suficientă pentru a obține imediat de la ei performanța pe care ne-o doream", a spus Evans. „A fost suficient pentru ca ei să spună: "Bine, hai să jucăm după reguli"."

Schimbarea strategiilor

Schimbarea instantanee a strategiilor în acest mod indică faptul că caii au un nivel mai ridicat de raționament cognitiv decât se credea anterior că este posibil. Aceasta sugerează că, în loc să nu reușească să înțeleagă principiile jocului, caii au înțeles regulile tot timpul. Dar, în mod inteligent, nu au văzut necesitatea de a le acorda prea multă atenție în a doua etapă.

„Când a existat o pauză pentru că au greșit ceva, s-au activat. Și au început să acorde atenție", a declarat Evans. Potrivit cercetătorilor, acest comportament cere calului să se gândească la viitor. Și este foarte orientat către obiective, caii fiind nevoiți să se concentreze asupra a ceea ce vor să realizeze și asupra pașilor pe care trebuie să îi urmeze pentru a face acest lucru.

Evans speră că studiul inovator, care va fi publicat în revista Applied Animal Behaviour Science, va contribui la îmbunătățirea bunăstării cailor. „În general, atunci când începem să credem că animalele pot avea capacități cognitive mai bune decât se credea anterior, bunăstarea lor se îmbunătățește. Dar, de asemenea, ceea ce am demonstrat este că, în antrenamente, nu este nevoie să folosiți metode aversive sau ceva prea dur pentru a obține performanțe foarte bune de la cai”, informează theguardian.com