Ce șanse are viitorul Referendum pro-UE. PAS, optimist

Ce șanse are viitorul Referendum pro-UE. PAS, optimist Alegerile europarlamentare. Sursa foto: Arhiva EVZ

Politicienii din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) sunt optimiști privind șansele viitorului referendum constituțional privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Ce șanse are viitorul Referendum pro-UE. PAS, optimist

Deputatul PAS, Vitalie Jacot, a declarat că datele sondajelor recente sunt încurajatoare cu privire la referendum.

„Noi suntem optimiști cu cifrele în mână. Ne bazăm pe sondaje, ne bazăm pe anumite percepții, pe niște răspunsuri ale sociologilor, care ne permit să facem concluzia că referendumul va avea loc. Prezența va fi asigurată și bineînțeles, deja de susținere, nu punem la îndoială pentru că în societate persistă susținerea aderării Moldovei la UE. Această dorință este”, a declarat Vitalie Jacot la emisiunea „Întreabă Ghețu” de la TV8.

Deputatul admite însă că promovarea avantajelor integrării în UE ar provoca o amplificare a propagandei regimului Putin.

„Unii se lasă duși pe valul criticii și propagandei, și, cu părere de rău, trăiesc într-o lume a iluziilor. Aici contează narativele celor care se ocupă cu dezinformarea...Cum să facem față? Ne-ar bucura dacă justiția ar lucra un pic altfel. Noi am făcut tot instrumentarul necesar ca să facem reformele în justiție, urmează procesele”, a mai spus Vitalie Jacot.

Curtea Constituțională a avizat pozitiv referendumul

Reamintim că organizarea referendumului a fost avizată pozitiv de Curtea Constituțională marți. Totodată, a fost aprobată și inițiativa de completare a Constituției cu un nou articol: „Integrarea în UE”. Astfel, pe 20 octombrie 2024, vom răspunde prin vot la întrebarea „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat că inițiativa de revizuire a Constituției nu depășește limitele materiale de revizuire a legii fundamentale și poate fi prezentată Parlamentului spre examinare. Avizul este definitiv, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

De asemenea, rezultatele referendumului constituțional vor avea putere juridică supremă, fără o confirmare a Parlamentului.

Cum s-a ajuns la referendum

Prin referendum, se urmărește confirmarea identității europene a poporului Republicii Moldova și declararea integrării în UE drept obiectiv strategic al țării.

Reamintim că președinta Maia Sandu a solicitat organizarea unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană la finalul anului trecut, iar parlamentul a modificat și Codul Electoral, astfel încât acesta să poată avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.