Vot prin corespondență pentru cetățenii Republicii Moldova, din șase state

Vot prin corespondență pentru cetățenii Republicii Moldova, din șase state Alegeri. Sursa foto: dreamstime.com

Cetățenii din Republica Moldova, care locuiesc în șase state, ar putea avea dreptul de-a vota prin corespondență la următoarele alegeri.

Decretul semnat de președintele Maia Sandu, privind promulgarea documentului a fost publicat în ediția Monitorului Oficial din 10 mai.

Vot prin corespondență în Republica Moldova

Documentul reglementează participarea la alegeri prin exercitarea votului prin corespondență, procedurile electorale specifice și atribuțiile organelor electorale. Autoritățile menționează că procedurile electorale privind securizarea votării, păstrarea și asigurarea integrității plicurilor cu buletinele de vot recepționate se vor stabili printr-un regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală.

Astfel, se propune ca pilotarea votului prin corespondență să aibă loc în SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. În acest sens, cetățenii vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze pentru exercitarea votului prin corespondență și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare. Totodată, buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite. Documentul conține și prevederi privind procedura de numărare și totalizare a voturilor de către biroul electoral al secției de votare, precum și situațiile în care buletinele de vot se declară nevalabile.

Ne puteți urmări și pe Google News

De menționat că, la alegerile prezidențiale din 2021, au participat 212 434 alegători din afara Republicii Moldova. La nivel global, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență.

Votul prin corespondență va fi implementat, pentru început, în Canada și Statele Unite. Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a explicat, în luna martie, care este raționamentul.

„Explic care au fost raționamentele atunci când s-a adoptat această propunere. Din partea grupului a parvenit propunere din considerentul mărimii acestor state, numărului redus de secții constituite anterior, distanțelor enorme de la o secție la alta și respectiv cel mai important este că în aceste două state votul prin corespondență este pus în scară largă, deja este pus în aplicație cu succes.