Regimul de la Beijing a adoptat o lege cu privire la exporturi care protejează „securitatea națională”.
China a adoptat o lege care restricționează exporturile sensibile pentru a-și proteja securitatea națională, o dispoziție în plus față de măsurile pe care le-ar putea folosi împotriva Statelor Unite, pe fondul tensiunilor crescânde dintre cele două puteri.
Această lege, adoptată de Parlamentul chinez sâmbătă și care va intra în vigoare la 1 decembrie, permite Beijingului să „ia măsuri reciproce” împotriva țărilor care nu respectă controalele la export, ceea ce reprezintă o amenințare pentru securitatea națională.
Datele tehnice referitoare la produsele menționate în această lege vor fi, de asemenea, supuse controalelor de export, conform textului.
Această măsură adoptată de Beijing îi oferă mai multă libertate de a riposta împotriva președintelui american Donald Trump în războiul pe care îl duce cu privire la companiile chineze din sectorul tehnologic.
Casa Albă a atacat în special aplicațiile TikTok și WeChat, gigantul chinez de telecomunicații Huawei și producătorul de cipuri de computer Semiconductor Manufacturing International Corp (Smic).
Această nouă lege, „elaborată pentru a proteja securitatea și interesele naționale”, se adaugă la arsenalul de reglementări deja adoptate de China, care include restricții la exportul de tehnologii avansate, precum și o listă de companii considerate nesigure.
„Atunci când o țară sau o regiune nu respectă măsurile de control al exporturilor și pune în pericol securitatea națională și interesele Republicii Populare Chineze, ea poate lua măsuri reciproce”, se menționează în textul legii.
Această lege precizează faptul că autoritățile chineze vor stabili „în timp util” o listă de control al exportului produselor în cauză, scrie AFP.
Cetățenii străini și companiile străine pot fi, de asemenea, considerați responsabili pentru încălcarea regulilor de control în materie de exporturi.
Relațiile comerciale dintre Beijing și Washington s-au deteriorat de când administrația Trump s-a lansat într-un război comercial cu Beijingul, în 2018, care a dus la taxe vamale suplimentare reciproce pentru numeroase mărfuri.
Liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a acuzat China de practici comerciale necinstite, furt de proprietate intelectuală și de dorința de a utiliza tehnologia pentru a-și extinde controlul asupra anumitor regiuni ale lumii.
Ministerul chinez al Comerțului a avertizat în urmă cu câteva săptămâni că, dacă Statele Unite vor persista în acțiunile sale „unilaterale”, China va lua măsurile necesare pentru a proteja cu „hotărâre” drepturile și interesele companiilor chineze.